“Ontzorging”, of de regie in eigen hand?

U zoekt een IT dienstverlener, en het liefst ééntje die alles voor u doet; geen sores en één aanspreekpunt als zich problemen voordoen.

‘Ontzorging’, dat is wat u wilt en tegen minimale kosten. U gaat de markt op en kiest voor de partij die het best bij u past.

In het onderwijs komen wij nog veel partijen tegen die graag de complete IT dienstverlening voor u willen uitvoeren. U krijgt één aanspreekpunt en u kunt zich gaan richten op de toepassing van IT in de les, want daar gaat het uiteindelijk over.  

Dat klinkt goed, maar bedenk wel dat u dan niet meer zelf de regie in handen heeft en dat uw IT dienstverlener in grote mate bepaalt hoe de inrichting van uw IT omgeving er uitziet. U bent overgeleverd aan de strategie van uw IT partner, en dat voor meerdere jaren.

Deze constructie kan overigens naar tevredenheid werken, zeker als de betreffende partij met u meebeweegt; helaas is dit niet altijd het geval. Stel dat u ontevreden bent omtrent uw wifi verbindingen binnen uw organisatie? ‘Wat dan?”, zult u denken. Omdat de wifi onderdeel uitmaakt van een totaalpakket, kunt u geen afscheid nemen van uw dienstverlener; u zit immers vast aan de andere diensten.

De ontwikkelingen richting de cloud zorgen ervoor dat u de meeste IT zaken uit de cloud kunt afnemen. Misschien wordt het dan ook tijd om de regie in eigen hand te nemen en uit te gaan van uw eigen cloud-strategie; uw eigen strategie en ambitie worden dan leidend en niet die van uw dienstverlener.

Iets om over na te denken als u de volgende aanbesteding start?

Jaap Kraaijenhagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *