Wordt de Chromebook Tab een iPad-killer?

Het onderwijs wordt een steeds interessantere markt voor grote spelers zoals Apple, Microsoft en Google. In maart kondigde Apple een goedkope iPad aan die speciaal gemaakt wordt voor het onderwijs. Acer zet daar nu de Chromebook Tab 10 tegenover. Een tablet waar Chrome OS op draait en daarnaast Android apps ondersteunt. Chrome OS is het besturingsysteem van een Chromebook. Dit is met andere woorden de eerste tablet waar Chrome OS op draait.

Apple noemde de nieuwe iPad de meest betaalbare iPad tot nu toe. Voor het onderwijs geldt een speciale korting. In de USA gaat deze iPad verkocht worden voor USD 299,-, een europrijs is nog niet bekend. De Acer Chrome Tab 10 heeft een adviesverkoopprijs van € 329,- excl. BTW en is vanaf deze maand leverbaar. Prijstechnisch zullen de tablets dus dicht bij elkaar uit komen. Apps die onder Android werken zullen ook op Chromebook Tab functioneren. Aan de andere kant heeft Apple mogelijk meer educatieve apps in de app-store. Deze afweging is minder van belang als je overwegend webgebaseerde educatieve content gebruikt.

Voor- en nadelen Chromebook Tab vs iPad Pro

Een ander voordeel is dat de Chromebook Tab geen separaat beheersysteem (Mobile Device Management) nodig heeft zoals bv het veelgebruikte Zulu-desk. De Chromebook Tab kan net zoals een Chromebook opgenomen worden in de beheeromgeving van G Suite for Education. Kostentechnisch ontloopt dit elkaar niet zo veel. Een Chrome-apparaat licentie voor een Chromebook Tab is eenmalig € 23,-, een MDM-abonnement voor een iPad is ca. € 6,- per jaar. Het voordeel zit vooral in het beheren van een beheersysteem minder. Gesteld dat je een mix van Chromebooks en iPad gebruikt. Verder staat Apple het gebruik van browser extensies niet toe. In de praktijk kan dit nogal eens functioneel beperkingen opleveren in het gebruik van webgebaseerde educatieve content en digitale leeromgevingen. Met een Chromebook Tab heb je hier geen last van.

Gebruikt u uitsluitend iPads dan levert de Chromebook Tab u waarschijnlijk niet zo veel voordeel op. Heeft u een mix van Chromebooks en iPads in huis dan loont het de moeite om de vergelijking te gaan maken.

Een uitgebreide vergelijking van de twee devices vind je hier. Bron : SlashGear.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *