Blippar: creëer zelf educatieve content met augmented reality

Blippar - Expanding Visions

Augmented reality wordt pas echt makkelijk gemaakt met Blippar. Met de Blippar-app op je smartphone scant je camera voorwerpen. Deze zoekt dan op internet of het voorwerp herkent kan worden. Lukt dit dan worden de gevonden internet-verwijzingen opgeslagen en ga je met één klik er naar toe. Is er toegevoegde informatie beschikbaar dan wordt er additionele informatie weergegeven. De app is in de Playstore en de Appstore te vinden. En daar houdt het niet op.

Zelf aan de slag met augmented reality

Blippar heeft een online tool met de naam “Blippbuilder” om “Blipps” te maken. Een Blipp is een voorwerp waaraan je informatie kunt toevoegen. Denk hierbij aan Youtube filmpjes, websites, muziek, foto’s, telefoonnummers etc. Deze informatie wordt als een overlay gepresenteerd zodra je het voorwerp/plaatje/foto met de app scant en de bijbehorende pincode intypt. Een uitgebreide handleiding is niet nodig. Je moet wel eerst een account aanmaken. De Blippar tool is intuïtief, een Blipp maak je in enkele minuten. Probeer het en verbaas jezelf!

Over augmented reality

Met behulp van advanced augmented reality technology (bijvoorbeeld objectherkenning) kan ervoor gezorgd worden dat de toegevoegde informatie op een intuïtieve manier kan worden weergegeven en er ook interactief mee kan worden omgegaan door de gebruiker. AR is gerelateerd aan het meer algemene concept mediated reality, waarbij de waarneming van de realiteit wordt gewijzigd door een computer. (Informatie kan zowel worden toegevoegd als weggenomen.) De technologie probeert er voor te zorgen dat de gebruiker een beter begrip van de werkelijkheid krijgt.

AR is in zekere zin gerelateerd aan virtuele realiteit. Het grote verschil bestaat er echter in dat bij virtuele realiteit de ervaring van de echte wereld grotendeels wordt vervangen door een de ervaring van een gesimuleerde fantasiewereld waarentegen AR een extra informatielaag toevoegt aan de waarneming van de reële wereld.

De verwachting is dat de markt van augmented en virtual reality groeit naar €100 miljard in 2020.  Blippar haalde recentelijk $ 100 miljoen op van investeerders en staat op de 30ste plaats van de “2017 Disruptor list’ van CNBC”. Naar eigen zeggen is de app 65 miljoen keer gedownload. De app is bedoeld voor commerciele doeleinden maar kan daarnaast prima gebruikt worden voor het creëren van educatieve content.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *