Taal doet er niet meer toe met Pixel Buds

Google heeft weer eens een huzarenstukje uitgehaald. De recent geïntroduceerde Pixel Buds zijn oordopjes die in ‘real time’ een vreemde taal kunnen vertalen. Stel het u eens voor: u loopt door Shanghai en u kunt alles om u heen verstaan zonder dat u de taal machtig bent. Het lijkt mij een bijzonder rare ervaring. Star Trek is dus dichterbij dan we denken. De personages in deze TV serie konden moeiteloos met buitenaardse wezens communiceren door middel van de Universal Translator. Dit soort technologie lijkt in eerste instantie gewoon leuke ‘sciencefiction’ maar de impact is enorm.

Als we kijken naar wat ‘futurologen’ ons in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw beloofden over de 21e eeuw dan is daar bitter weinig van terechtgekomen. Men zag vooral vliegende auto’s en robots die als hulp in de huishouding een stofzuiger konden bedienen. Het idee dat het wellicht slimmer is om de stofzuiger zelf te ‘robotiseren’ was te ver van hun bed. Dit zie je overigens vaker bij toekomstvoorspellers. Men neemt een bestaand product en voegt dat samen met iets anders. De eerste ‘versie’ van de Universal Translator zag eruit als een blokfluit. Dat we anno 2017 hiervoor slechts wat oordopjes en iets wat wij nu een smartphone noemen nodig hebben kon men zich destijds niet voorstellen.

Grenzen vervagen

Virtual reality en augmented reality zijn na een hype inmiddels richting volwassen technologie aan het gaan. Onze kinderen vinden het al heel gewoon dat je een stoel van Ikea eerst virtueel in de huiskamer plaatst voordat je het überhaupt koopt. En in diezelfde trend vallen ook die oordopjes van Google. De grens tussen ‘echt’ en ‘niet echt’ vervaagt steeds meer. Maar omdat dit soort technologie zich vooral in alledaagse producten manifesteert zijn we ons hier niet zo van bewust. Het gebeurt als het ware sluipenderwijs. Op termijn zullen we in staat zijn om onze eigen virtuele werkelijkheid te creëren en dat gaat sneller dan u denkt.

Dat we door de Pixel Buds straks geen Frans of Duits meer onderwijzen is nog het minste ‘probleem’. Ik denk overigens dat dit niet zo’n vaart zal lopen. Het leren van een taal doen we niet alleen zodat je in het buitenland jezelf een beetje makkelijk kan redden. Het leert je ook over de cultuur van een land en het schijnt ook nog eens erg goed voor je hersenen te zijn (iets met een verbeterd geheugen). Maar digitalisering gaat zonder twijfel een enorme impact hebben op alle facetten van onze samenleving.

Meer dan een gadget

Robots die zwaar fysiek werk overnemen dat snappen we nog wel. Maar dat kunstmatige intelligentie een rol gaat spelen in de rechtspraak? Dat is toch echt andere koek. De Google oordopjes zijn dan ook meer dan een gadget. Ze zijn een voorbeeld van technologie die onze wereld radicaal verandert. En daarmee dient het dus ook in het onderwijs, hoe ingewikkeld dat wellicht ook is, een prominente plek te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *