Amazon Inspire platform voor gratis online digitale content voor het onderwijs

Amazon Inspire - Expanding Visions

Vorig jaar maart startte Amazon stilletjes met het aanleggen van een wachtlijst voor Amazon Inspire. Inspire is een platform voor online digitale content gebaseerd op het principe van Open Educational Resources. Kortweg OER ofwel vrije of open leermiddelen, beschikbaar voor hergebruik. In juli 2016 werd Inspire opgesteld.

Al in 2013 nam Amazon het bedrijf Tenmarks over. Tenmarks heeft zich gespecialiseerd in online wiskundelessen. Met Amazon Inspire is het aanbod breder geworden en omvat: Math, English Language Arts, Science, Social Studies, Arts, Health & Physical Education, World Languages, Career & Technical Education. Ja, inderdaad alle content is (op dit moment) Engelstalig.

Over Inspire

De doelgroep is leerlingen van 5 – 18 jaar. Inspire is gratis en heeft tot doel om online digitale content te uploade, beheren, beoordelen en te delen. Op dit moment betreft de meeste content het vak wiskunde met ruim 13.000 items. Het is mogelijk om documenten, beelden en video in de meest voorkomende formaten te uploaden. Alles wordt per definitie gedeeld, content privé houden is niet mogelijk.

Amazon lijkt hiermee vastere grond onder de voeten te willen krijgen in het onderwijs. De vraag is of dit gaat lukken met Amazon Inspire wat nog steeds in beta-fase verkeerd. Struikelblok is onder andere dat gebruikers niet kunnen bepalen hoe goed bron van de content is. Tevens waren er klachten over plaatsen van content van uitgevers waar geen toestemming voor was gegeven. Amazon wil vele markten domineren, zo ook het onderwijs met e-learning met een geschatte wereldwijde markt van meer dan € 200 miljard in 2022. Wellicht is Inspire een stap in de goede richting maar zeker niet de makkelijkste. Copyright lijkt vooralsnog het grootste struikelblok te zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *