Kan een VO-leerling nog zonder laptop of smartphone?

Twee losstaande gebeurtenissen in de afgelopen twee weken: Jette Kleinsma die 1000 smartphones uitdeelt aan brugklassers in Den Haag en Linda de Mol en de Kinderombudsvrouw die 700 laptops uitdelen aan VO-leerlingen. VO-leerlingen kunnen in de huidige tijd niet meer zonder digitale middelen, zo is de motivatie. Daarvoor zijn onze maatschappij en het onderwijs te veel gedigitaliseerd. Hebben Jette, Linda en Margrite (de Kinderombudsvrouw) gelijk en hoe effectief zijn hun acties?

Digitalisering samenleving

We kunnen er niet omheen. Onze samenleving is in grote mate gedigitaliseerd. En het wordt alleen maar “erger”. Een weg terug lijkt er niet. Op het moment dat je niet over een smartphone, laptop of tablet beschikt staat je leven, zo durf ik wel te stellen, in een andere versnelling dan wanneer je daar wel over beschikt. En is het leven duurder. Stel je voor: je zou niet online op zoek kunnen naar de beste aanbieding voor het paar schoenen wat je wilt kopen (die online altijd goedkoper zijn dan in de winkel, als je ergens heen wilt moet je navigeren met het groot stratenboek, om zaken af te stemmen rond de volgende sportwedstrijd moet alles of van te voren heel duidelijk worden afgesproken of iemand moet een belrondje doen.

Gisteren hadden wij een bruiloft: alle gasten kregen een handleiding voor de app Wedpics. Alle gasten konden daarmee gedurende de dag een digitaal album vullen. Met foto’s en video’s. Aan het einde van de dag had het bruidspaar al het foto- en videomateriaal van iedereen verzameld. Hoe lang duurde dat vroeger niet? Sterker nog: toen was er een duur betaalde fotograaf die als enige foto’s schoot.

Digitalisering van het onderwijs

Ook in het onderwijs wordt de digitalisering steeds verder doorgevoerd. Er zijn maar weinig scholen die hun onderwijs volledig gedigitaliseerd hebben, maar leerlingen moeten wel steeds vaker presentaties (al dan niet in de vorm van een video) maken en steeds meer leerkrachten proberen hun lessen interactief te maken met toepassingen als Kahoot etc. Roosters worden digitaal beschikbaar gesteld en ook de cijferlijst is digitaal. Dus ja, als leerling moet je in principe wel over minimaal één digitaal apparaat beschikken.

Welk apparaat heeft de voorkeur?

In Den Haag heeft men ervoor gekozen leerlingen een smartphone te geven. De Linda-foundation heeft gekozen voor laptops. Wat heeft de voorkeur? Als je het puur met een onderwijsbril op bekijkt zou ik zeggen een laptop. Je kunt dan immers bij alle informatie die je voor het leren nodig hebt en je kunt ook nog eens tekstverwerken en een presentatie maken in Powerpoint, Prezi of met een videobewerkingsprogramma. Als je het breder trekt dan puur het leren kun je eigenlijk niet zonder smartphone. Puur vanwege het gemak dat je ervan hebt onderweg en omdat bijvoorbeeld een communicatiemiddel als Whatsapp alleen beschikbaar is als je een smartphone hebt.

Om een digitale tweedeling te voorkomen zou je leerlingen de het zelf niet kunnen betalen dus zowel een laptop als een smartphone moeten geven. Of om het meer betaalbaar te houden een smartphone en een chromebook. De Linda-foundation had bijvoorbeeld voor hetzelfde geld wat de laptops hebben gekost leerlingen zowel een chromebook als een midrange smartphone kunnen geven.

Hoe effectief zijn regelingen?

Zoals gezegd: als je het goed wilt doen zou je leerlingen mijns inziens twee devices moeten geven. Maar je kunt ook redeneren dat “alle kleine beetjes helpen” en dat beide initiatieven altijd beter zijn dan niets doen. Ik heb regelmatig discussies met schooldirecties van scholen in bijvoorbeeld probleemwijken over de verstrekking van apparatuur aan leerlingen die het niet kunnen betalen. De meesten van hen zijn zeer terughoudend omdat zij bang zijn dat wanneer zij apparatuur aan leerlingen geven deze binnen een paar dagen verpatst wordt via Marktplaats. Laten we hopen dat dat lot de twee genoemde initiatieven niet treft.

 

2 thoughts on “Kan een VO-leerling nog zonder laptop of smartphone?

 1. Jacques zegt:

  Digitaal? Ik mis de berichtgeving dat het online lesmateriaal van een aantal methodes/uitgevers bij aanvang van dit schooljaar (weer) niet overal beschikbaar is.

  Whatsapp is ook op een laptop te gebruiken….

  • Redactie zegt:

   Beste Jacques,

   Helaas, wij zouden het ook wel wat sneller willen zien.

   WhatsApp is op een laptop te gebruiken maar maakt contact met je smartphone…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *