De digital native is helemaal niet zo digital

In onze samenleving krijgt digitalisering een steeds prominentere plek. Tegelijkertijd wordt de impact ervan enorm onderschat. Er wordt flink wat aangerommeld en wetgeving loopt continue achter de feiten aan. De belangrijkste oorzaak is dat we de complexiteit van IT simpelweg niet zien.

IT lijkt zo simpel. Met een druk op de knop komt op je smartphone de hele wereld binnen. Maar dat is natuurlijk allemaal schijn. Om een smartphone ‘smart’ te laten zijn is er een ingewikkeld ecosysteem van applicaties, datacenters en verbindingen noodzakelijk. In wezen is die smartphone ongelofelijk veel complexer dan een PC van 15 jaar geleden. Maar daar merkt je dus niks van. En met het internet of things wordt het alleen nog maar erger. IT verdwijnt (of verschijnt) in steeds meer alledaagse producten. Een slimme thermostaat is nog steeds een thermostaat maar het doet ook dingen waar de meeste mensen geen idee van hebben. Zoals het verzamelen van data. Al dit soort ‘slimme’ producten komen sluipenderwijs ons huis en onze samenleving binnen. En diezelfde samenleving heeft nauwelijks een idee over de gevolgen.

Toen ik mijn eerste PC kreeg was dat de tijd dat je werd geacht om enigszins te weten hoe het apparaat in elkaar stak om het te kunnen bedienen. Er zat zelfs een halve meter boeken bij met instructie. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. En dat is maar goed ook. Ik stel altijd dat een apparaat waar een dikke handleiding bij zit waarschijnlijk een slecht apparaat is. Iemand ooit de handleiding van een iPhone gelezen? Precies.

De keerzijde van de medaille is dat men onvoldoende begrijpt wat de gevolgen van digitalisering zijn. Ik vind de term digital natives waarmee de jongeren worden aangeduid die zijn opgegroeid met digitalisering nogal misplaatst. Ze zijn weliswaar groot geworden in een digitale wereld en waarschijnlijk ook zeer knoppenvaardig maar van de onderliggende technologie hebben de meesten geen kaas gegeten. Een leuke manier om in het onderwijs hier aandacht aan te besteden is de app Architecture of Radio. Deze app brengt alle verbindingen om ons heen (van WiFi en 4G tot aan satelliet) grafisch in beeld. En dat is behoorlijk indrukwekkend. Het is ook nog eens te gebruiken met Google Cardboard. Lijkt mij een mooie toepassing om jongeren te laten zien hoe complex (een deel van) IT nu werkelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *