Blockchain de oplossing voor een veilig LVS?

De digitale munteenheden zitten in de versnelling. De bitcoin is de bekendste. Als ik in 2013 één bitcoin had gekocht dan zou ik deze vandaag voor € 2.200,- kunnen verkopen. Van 2016 tot nu is de koers van de bitcoin met een factor 4 gestegen. De bitcoin is niet meer alleenheerser op in de digitale geldmarkt. De ‘ether’ werd in september 2015 geïntroduceerd door Ethereum als een verbeterde bitcoin. De koers van één ether bedroeg in januari van dit jaar USD 8,-. Op 12 juni piekte de koers van de ether op USD 395,-.

Blockchain

De bitcoin en de ether zijn gebaseerd op blockchain technieken. Transacties worden rechtstreeks tussen personen uitgevoerd en decentraal opgeslagen. Elke transactie is uniek, is traceerbaar en wordt op alle decentrale systeem opgeslagen. Dit betekent dat er geen centrale database bestaat met als voordeel dat er niet één persoon of organisatie de controle heeft over het systeem. Omdat er geen centrale database is kan er ook niet worden ingebroken of een transactie gewijzigd worden.

Blockchain staat nog in de kinderschoenen. We moeten nog ontdekken wat er allemaal mee mogelijk is en dat zal ongetwijfeld veel verder gaan dan uitsluitend financiële transacties. De vraag is wat deze ontwikkeling voor het traditionele banksysteem betekent.  Apple bijvoorbeeld introduceerde al eerder Apple Pay in de USA en de UK en gaat daarmee op de stoel van de bank zitten. Vorige week kondigde Apple op de WWDC aan dat later dit jaar met de komst van iOS 11 Apple Pay uitgebreid wordt met de mogelijkheid om rechtstreeks van persoon naar persoon te betalen. Prettig voor Apple want daar blijft het geld staan. Hebben we dan straks nog wel banken nodig? En welk digitale munt gaat het winnen? Singapore is al in gesprek met Ethereum om van de ether een nationale digitale munt te maken.

LVS op basis van blockchain technologie?

De toekomst van blockchain belooft veel voor alle toepassingen waar transacties uitgevoerd worden. En voor het onderwijs? Neem als voorbeeld een leerlingvolgsysteem (LVS). Nu zijn deze gebaseerd op centrale databases waar alle cijfers en leerlingen in zijn opgeslagen. Wie toegang tot de centrale database heeft kan cijfers niet alleen invoeren maar ook wijzigen. Steeds vaker horen we voorbeelden van inbraak in een LVS en manipulatie met cijfers. Stel het LVS is gebaseerd op blockchain technologie. Dat maakt het onmogelijk om cijfers ongeautoriseerd te wijzigen. Waarom bestaat zo iets nog niet? Wie zal de eerste zijn die een leerlingvolgsysteem op basis van blockchain technologie bouwt? Of wordt er al aan gewerkt? Het manipuleren van cijfers door leerlingen behoort dan tot verleden tijd!

2 thoughts on “Blockchain de oplossing voor een veilig LVS?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *