Microsoft gaat strijd aan met Chrome OS en Chromebooks

Vorige week lanceerde Microsoft een nieuw besturingssysteem: Windows 10 S. Een speciale editie voor het onderwijs. Vooral bedoeld om Google de wind uit de zeilen te nemen met betrekking tot Chrome OS en de bijbehorende Chromebooks. Welke de afgelopen twee jaar in ieder geval in het buitenland een enorm marktaandeel hebben veroverd in het onderwijs.

Kenmerken Windows 10 S

Eén van de belangrijkste kenmerken van Windows 10 S is dat het alleen apps uit de Windows Store ondersteunt. Je kunt dus net als op een Chromebook geen “traditionele” Windows-applicaties installeren. Wil je dit toch dan kun je overigens voor Eur 49,– upgraden naar Windows 10 pro. Eén van de zaken waarmee Windows 10 S zich onderscheidt ten opzichte van het eerder geflopte Windows RT. Overigens schijnt Microsoft de volledige versie van Word, Excel en Powerpoint via de webstore aan te gaan bieden. Zodat je niet bent aangewezen op Word Online etc.

Uiteraard kun je alle webbased toepassingen zoals die bijvoorbeeld via Basispoort worden aangeboden ook gebruiken via de browser. Daarbij is Edge altijd de favoriete browser. Dit kun je namelijk niet aanpassen. Net zoals Bing de standaard zoekmachine is en blijft. Ook dat kun je niet aanpassen. De meest gebruikte browser, Chrome, is nog niet beschikbaar. Dit omdat Google deze nog niet als app aanbiedt in de Windows store.

Windows 10 S zorgt volgens Microsoft voor een betere beveiliging doordat alle apps gecertificeerd zijn en leerlingen en eventueel medewerkers niet de mogelijkheid hebben zelf Windows-applicaties of apps van buiten de Windows Store te installeren.

Daarnaast  zorgt Windows 10 S ervoor dat je langer vooruit kunt met één acculading. Zo moet de Surface laptop, die deze week ook werd gepresenteerd, wel 14 uur op één acculading kunnen werken. Dan heb je het overigens wel over een apparaat met een aanschafprijs vanaf rond de Eur 1.150,– .

Desondanks moet Windows S ook zorgen voor een kostenreductie voor scholen. Want de Surface laptop van Microsoft zelf kost weliswaar rond de Eur 1.150,– of meer: er komen de komende maanden ook apparaten van Dell, Acer, Asus, Samsung, Fujitsu, HP etc op de markt die een aanschafprijs vanaf Eur 189,– hebben. En dan heb je dus ineens een apparaat wat goedkoper is dan een Chromebook. Ik schat echter wel in dat de accuduur van die apparaten geen 14 uur is.

Tenslotte heeft Windows 10 S als voordeel dat de opstarttijd sterk teruggedrongen wordt ten opzichte van een Windows 10 pro machine. Iets wat volgens Microsoft zeker in het onderwijs telt.

Niet geschikt voor ieder apparaat

Zoals hiervoor aangegeven komen er binnenkort nieuwe apparaten op de markt die standaard voorzien zijn van Windows 10 S (en desgewenst kunnen worden geupgrade naar Windows 10 pro). Daarnaast kun je een apparaat met daarop Windows 10 pro gratis omzetten naar Windows 10 S.

Het is niet zo dat je Windows 10 S op ieder willekeurig apparaat kunt installeren. Er worden wel eisen gesteld aan de configuratie. Zo moet een apparaat minstens beschikken over 4 GB werkgeheugen, een quadcoreprocessor (minimaal Intel Celeron-type), een 40wattuur accu en 32GB opslagruimte (64GB bij een 64bit-systeem). Waarbij met betrekking tot het laatste sprake dient te zijn van  een ssd of emmc-opslag.

Gevolg is dat – wat sommigen wellicht wel hadden gehoopt – het niet mogelijk is om middels Windows 10 S de levensduur van verouderde apparatuur te verlengen.

Is het een Chrome OS en Chromebook killer?

De tijd zal het moeten leren. Voor veel Nederlandse onderwijsinstellingen die met Microsoft producten werken zal het een serieuze optie zijn. Immers, veel van de voordelen van een Chromebook komen binnen handbereik zonder dat je afscheid hoeft te nemen van het vertrouwde Microsoft ecosysteem.

Je bent wel veroordeeld tot de Windows store, die natuurlijk minder goed gevuld is dan de Google Play store (die op steeds meer Chromebooks beschikbaar komt). Dit hoeft geen probleem te zijn als je volledig webbased werkt. Het maakt echter wel dat ik scholen die inmiddels de keuze hebben gemaakt voor Chromebooks niet terug zie gaan naar Windows-machines.

Wat nog zal moeten blijken is of de Windows 10 S devices net zo stabiel zijn als de Chromebooks en net zo makkelijk te beheren zijn. Binnenkort maar eens uit proberen. De eerste Chromebook-concurrenten van Asus en HP zijn net gepresenteerd. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer zij in Nederland verkrijgbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *