Op expeditie in de klas

Hoeveel scholen hebben de ambitie niet: de wereld de school binnen halen. Het wordt weer een stuk makkelijker met de nieuwste versie van Google Earth. Google heeft namelijk besloten een nieuwe impuls te geven aan deze toepassing.

Belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen die Google heeft doorgevoerd:

  • Ten eerste zijn veel grote steden nu in 3d te bekijken. De combinatie van 3D beelden en Google Streetview maakt dat je je een heel goed beeld kunt vormen van bijvoorbeeld de Eiffeltoren in Parijs, het Colosseum in Rome of het nieuwe Empire State Building in New York. Met een VR-bril op wordt het allemaal nog indrukwekkender.
  • De nieuwe Voyager-functie biedt de mogelijkheid om thematisch op expeditie te gaan. Naar een land, een stad, vulkanen of bijvoorbeeld spraakmakende meren. Er zijn nu ca. 50 expedities vorm gegeven, maar dit worden er volgens Google binnenkort veel meer.
  • Heb je geen “reisdoel” voor ogen en wil je gewoon verrast worden, dan kun je links in het menu op een dobbelsteen klikken en brengt Google Earth je naar één van de 20.000 geselecteerde bezienswaardigheden wereldwijd.

Webbased

Met deze toevoegingen onderscheidt Google Earth zich weer van Google Maps, waarin ook al satellietbeelden en Google Streetview beschikbaar waren. Daarnaast vormt het zeker voor Nederland een goede aanvulling op Google Expeditions, waar je 360graden opnames vindt die met behulp van een VR-bril bekeken kunnen worden.

Laatstgenoemde toepassing biedt ook de mogelijkheid om met je klas op expeditie te gaan op diverse plaatsen op de wereld. Alleen heb je dan wel meerdere VR-brillen en eventueel smartphones nodig. Voordeel van Google Earth is dat het via de browser werkt en dus ook op een Digibord bekeken kan worden. Doordat het nu webbased is kan je Google Earth nu ook gebruiken op bijvoorbeeld een Chromebook. Iets wat tot nu toe niet mogelijk was.

Lekker naar buiten

Met Google Earth en de andere genoemde toepassingen kun je in principe in een dag een wereldreis maken met je klas. Neemt niet weg dat het in het kader van ervaringsgericht onderwijs belangrijk blijft om er regelmatig ook echt op uit te trekken. Er gaat natuurlijk niets boven het eten van een ijsje op het Piazza Navona in hartje Rome. Waarbij je niet alleen de smaak van het ijs erbij hebt maar ook de geuren en geluiden van het stadsleven. Maar ja, dát doe je waarschijnlijk maar 1x in je schoolcarrière… En dan kun je niet ook nog naar Buenos Aires, Kaapstad en bijvoorbeeld Stockholm.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *