2017: het jaar van de Chromebook?

De opmars van de Chromebook zet door. In de USA werd in het onderwijs vorig jaar al een marktaandeel van >50% bereikt. In Nederland staan we aan de vooravond van een doorbraak in het onderwijs. Wat is ook al weer een Chromebook? Kortweg: Een Chromebook is Google’s Chrome internet browser in een computer. Het hiervoor gebruikte besturingssysteem heet Chrome OS.

Voordelen en beperkingen

Wat zijn ook alweer de voordelen?

 • Start razendsnel op (<10 sec operationeel: opgestart en ingelogd)
 • Heeft geen last van virussen
 • Updates worden binnen enkele seconden geïnstalleerd
 • Werkt 10-12 uur op één batterijlading. ’s nachts opladen en dan de hele dag gebruiken.
 • Lage uitrolkosten, binnen 10 minuten na uitpakken operationeel
 • Geen lokale softwareinstallatie en daardoor robuust en stabiel
 • Aantrekkelijk geprijsd: prijs ca. 50-60% lager dan een laptop

Wat zijn de beperkingen?

 • Educatieve programma’s moeten webbased zijn, programma’s die Windows vereisen zijn niet te gebruiken
 • In sterke mate afhankelijk van internet. Een goed Wi-Fi netwerk en een goede internetverbinding zijn een randvoorwaarde

Deze beperkingen wegen steeds minder zwaar. Het meerendeel van de educatieve programma’s kent webbased versies of heeft alternatieven hiervoor. Ook Microsoft’s Office 365 functioneert prima op een Chromebook. Cito werkt aan een webbased versie die, naar zeggen, volgend schooljaar beschikbaar komt. Populaire PO-programma’s zoals Snappet functioneren uitstekend op een Chromebook. Hoe ver bent u met uw webbased strategie? En steeds meer onderwijsinstellingen beschikken over goede (draadloze) (inter)netwerkvoorzieningen.

Beheersfilosofie

Microsoft beheert Windows, ofwel het besturingssysteem van het apparaat. Google beheert de Chrome browser wat onafhankelijk is van het apparaat. Als het om een Chromebook gaat zijn er tevens mogelijkheden om de Chromebook als apparaat te beheren.

PO en VO

We merken dat zowel PO- als VO-instellingen op dit moment serieus naar de Chromebook kijken. Voor de zwaardere gebruikers kan het nog steeds noodzakelijk zijn om toch een laptop in te zetten. Bv. voor de wat geavanceerdere gebruikers van Office en Adobe. Ook het SO heeft vaak nog veel lokale geïnstalleerde programma’s in gebruik. Een combinatie van een laptop voor leerkrachten/docenten en een Chromebook voor leerlingen kan een het ‘best of both worlds’ zijn. Recentelijk voerden we een dergelijk combinatieproject uit met 1.300 Windows 10 laptops voor medewerkers en 1.800 Chromebooks voor leerlingen. De Chromebook staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Echter, alles op een rij gezet kan 2017 wel eens het jaar van de definitieve doorbraak van de Chromebook in Nederland worden.

Forecast Chromebooks

2 thoughts on “2017: het jaar van de Chromebook?

 1. Henk zegt:

  Er schuilt een groot gevaar in het gebruik van de Chromebook die onderbelicht blijft. Namelijk alleen data die opgeslagen is op Servers in Europa voldoen aan de richtlijnen “Data-lekken”.
  Verzekeringsmaatschappijen verzekeren alleen data die is opgeslagen in Europa.
  Voor je het weet wordt de data met persoonsgegevens door docenten opgeslagen op Google-drive.
  Dit vormt een probleem.

  Overigens klopen uw beweringen niet. Zo zijn Chromebooks alleen 50% voordeliger dan laptops als je Appels met Peren gaat vergelijken, zelfde specificaties zijn weinig voordeliger.
  Uiteraard werken MacOS software ook niet.

  • Redactie zegt:

   Beste Henk,

   Een Chromebook is niet hard gekoppeld aan het opslagmedium. Een Chromebook werkt prima met bv Office 365 of een andere cloudopslag. Wat waar opgeslagen wordt is vooral een organisatorisch vraagstuk. Leerling- of medewerkergegevens horen in het daarvoor bestemde systeem opgeslagen te worden. De vraag is hoe je dit in de praktijk voorkomt.

   Bij een Chromebook ligt de focus op browserwerking icm webbased programma’s. Een laptop kies je om meer dan alleen met een browser te werken. Je hebt dan al snel meer CPU-kracht, werkgeheugen en lokale opslag nodig wat het apparaat kostbaarder maakt. Kun je functioneel met een Chromebook uit de voeten dan bespaar je fiks t.o.v. een laptop waar ook lokale applicaties op moeten draaien. In de praktijk is dit al snel 50%, nog los van de besparing op uitrol en beheer. M.a.w. vergelijken op technische specificaties is appels met peren, de vergelijking moet functioneel en exploitatietechnisch gemaakt worden.

   Met vriendelijke groet,

   Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *