Supersnel internet: een basisbehoefte!

Een aantal jaren geleden ging de grap al rond: Wi-Fi was toegevoegd aan de piramide van Maslov. En wel als absolute basisbehoefte. Maar in 2016 is dit dus klaarblijkelijk waarheid geworden, althans volgens minister Kamp. Hij kondigde deze week aan dat supersnel internet een basisbehoefte is geworden. U kunt schijnbaar niet meer zonder. Of zoals RTL nieuws het treffend noemde: “geen gezeik, iedereen bereik”. Laten we maar even in het midden houden of dit goed of slecht is. Wat ik mij wel afvroeg is wat dat supersnel internet van minister Kamp nu daadwerkelijk is.

5G

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: het gaat helemaal niet over internet. Het gaat om het realiseren van de volgende generatie mobiele dataverbindingen, oftewel 5G. En daar kan je toevallig ook het internet mee op. Maar sec genomen is 5G een mobiele datatechniek. Het zorgt voor verbindingen van A naar B. Supersnelle verbindingen, dus het eerste deel van de claim van Kamp is waar. De vraag is even wat dit voor kansen biedt voor het onderwijs. Nou, vooralsnog heeft u er helemaal niks aan.

Te duur

Ten eerste zal het niet eerder dan 2025 zijn dat 5G grootschalig beschikbaar zal zijn. Maar bovenal is de vraag of het onderwijs dit type verbindingen grootschalig zal gaan gebruiken. Het kost namelijk nogal een bak met geld. De huidige 4G verbindingen zijn prima geschikt om onderwijstoepassingen te kunnen gebruiken. Of het nu het werken met de ELO betreft of zelfs streamen van video: 4G doet voor die toepassingen niet veel onder voor gewone vaste verbindingen. Maar geen leerling zal voor school gebruik maken van die mobiele dataverbindingen. Twee keer met je ogen knipperen en je databundel is op. Het is simpelweg veel te duur. We hebben als school (als het een beetje meezit) een snelle glasvezelverbinding richting het internet en een volledig dekkend Wi-Fi netwerk. Dat is natuurlijk ook niet gratis maar als we het omslaan naar een kostprijs per leerling is het echt een habbekrats. En daar zal 5G natuurlijk helemaal niets aan veranderen, toch?

Glasvezelverbindingen

Nou, dat zou zomaar eens kunnen veranderen. Veel scholen hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in (zeer) snelle glasvezelverbindingen. Toch zijn er nog vaak klachten over de prestaties. Maar dat het netwerk traag is ligt bijna nooit aan de glasvezelverbinding. Vaak wordt die niet voor 100% benut. Het is eigenlijk best wel rustig op die snelweg. Het is de oprit (uw Wi-Fi netwerk) waar de opstopping staat. Nu is dit deels te wijten aan hopeloos slecht geïmplementeerde draadloze netwerken (tip: nodig een echte netwerkspecialist uit om de boel eens goed door te lichten). Maar ook bij een goed Wi-Fi netwerk zien we prestatieproblemen. Dat komt omdat de vraag (de spreekwoordelijke auto’s) steeds groter wordt. Niet alleen in aantallen (leerlingen hebben minimaal 2 devices binnen als ze de school binnenstappen), maar ook in gebruik. Video is inmiddels de standaard aan het worden. En het einde is nog niet in zicht.

De toekomst

In de nabije toekomst gaan ontwikkelingen als Virtual Reality een enorme impact hebben op de beschikbare dataverbindingen. Zeker binnen het onderwijs zal dit op termijn een plek krijgen. Dat zal uiteindelijk leiden tot veel extra investeringen in uw eigen netwerk. Heel veel investeringen. En door het massale gebruik van mobiele dataverbindingen zal de prijs van 5G naar verwachting in een nog groter tempo dalen als nu met 3G en 4G is gebeurd. Langzamerhand komen we dan op een kantelpunt. Wellicht kunt u dan als school tegen een aantrekkelijk tarief ‘databundels’ inkopen voor uw leerlingen. Tegelijkertijd kunt u dan afscheid nemen van dat schoolnetwerk en het beheer daarvan. Maar goed, dat gaat nog wel even duren. Tot die tijd moet u het gewoon doen met het Wi-Fi netwerk. En met de juiste spullen, een goede inrichting en effectief beheer valt daar voor veel scholen nog een hoop winst te behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *