Breedband voor de helft van de prijs?

doekje voor het bloedenDeze week werd bekend dat staatssecretaris Dekker en minister Kamp samen 5,5 miljoen beschikbaar hebben gesteld om in totaal 800 scholen te voorzien van breedband o.b.v. een glasvezel- of coax-aansluiting. Dit om ervoor te zorgen dat ook op deze scholen gewerkt kan worden met alle denkbare digitale content.

Aanleiding

Er zijn nog steeds veel gebieden in Nederland waar glasvezelverbindingen niet beschikbaar zijn. Daar ligt dan in de meeste gevallen wel een coax-kabel, maar als je pech hebt ligt die net aan de andere kant van een kanaal of een spoordijk. Er moet dan geboord worden om de school aan te kunnen sluiten, waardoor een aansluiting zomaar duizenden of tienduizenden euro’s kan kosten. Reden voor scholen om dan maar gebruik te blijven maken van een consumenten ADSL-aansluiting. Mijn schoonzus en haar vriendin, die aan een dijk in de Hoeksche Waard (onder de rook van Rotterdam) wonen, redden het daar wel mee. Een school die serieus gebruik wil maken van digitale content, die steeds meer via het internet wordt aangeboden, echter niet.

Uit onderzoek is gebleken dat 7% van de PO-scholen en 11% van de VO-scholen het nog moet doen met een ADSL-verbinding. Met als gevolg dat er op die scholen een rem zit op het gebruik van digitale content.

De regeling

Scholen die alsnog een breedband glasvezel- of coax-aansluiting willen kunnen naar verwachting dit kalenderjaar al aanspraak maken op de in het leven geroepen regeling. Zij krijgen dan 50% van de aansluitkosten vergoed. Uitgaande van 5,5 miljoen voor 800 scholen is er Eur 6.875,– per aansluiting beschikbaar. Dat betekent dat men ervan uitgaat dat scholen voor gemiddeld Eur 13.750,– per locatie aangesloten kunnen worden. De VO-raad noemt de Eur 5,5, miljoen een doekje voor het bloeden omdat eerder in het kader van het Doorbraakproject Onderwijs en ICT is berekend dat er in totaal Eur 65 (vijfenzestig) miljoen nodig is.

Abonnementskosten

Eur 5,5 miljoen: het is natuurlijk ook een bedrag waarmee je net 1 crimineel kunt afkopen. Aan de andere kant lijkt Eur 65 miljoen me in de huidige tijd weer erg veel om 800 scholen op een breedband glasvezel- of coax-infrastructuur aan te sluiten. Dat komt neer op gemiddeld Eur 81.000,– per aansluiting. Wordt hier wellicht terug gegrepen op het onderzoek uit 2015 waarbij als uitgangspunt werd genomen dat alle scholen een glasvezelverbinding moeten hebben? Iets wat inderdaad duurder uit zal vallen dan wanneer in ieder geval een deel van de scholen op coax wordt aangesloten.

Waar in ieder geval bij de huidige voorstellen geen rekening mee is gehouden is dat wanneer een school een maal is aangesloten op glasvezel of coax de maandelijkse lasten voor de internetverbinding naar verwachting zullen stijgen. Daarmee komen we op het punt dat er de komende jaren überhaubt structureel geld bij moet om een echte slag te kunnen maken op het gebied van digitalisering van het onderwijs. Met als gevolg een kwaliteitsverbetering. Daar ben ik van overtuigd. Ik hoop dan ook dat het de PO-raad en de VO-raad de komende weken lukt om de politiek er van te overtuigen dat er echt meer geld uitgetrokken moet worden voor het onderwijs.

One thought on “Breedband voor de helft van de prijs?

 1. Michael van Wetering zegt:

  Beste Bert,

  Een interessante bespiegeling, met interesse gelezen. De door jou aangehaalde 65 miljoen is inderdaad becijferd voor de bredere doelstelling om voor elke school in Nederland een betrouwbare, veilige internetverbinding met voldoende capaciteit te kunnen financieren.
  Deze specifieke ‘5,5 miljoen’ regeling beperkt zich tot het bestrijden van de (hoge) eenmalige kosten van aansluiting in gebieden waar het aanbod (te) beperkt is.
  Dat we het met jouw analyse geheel eens zijn kun je hier lezen: https://www.kennisnet.nl/artikel/toine-maes-investeren-in-snel-internet-kun-je-niet-half-doen/

  Vriendelijke Groet,
  Michael van Wetering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *