Cloud: een sprong in het diepe?

sprongDat ook onderwijs toepassingen steeds vaker vanuit de cloud (via het web) worden aangeboden is geen nieuws denk ik. Wanneer en of alle applicaties vanuit de cloud (kunnen) worden aangeboden is niet bekend. Wanneer is dan het juiste moment om je als onderwijsinstelling te richten op de cloud? Zodra alle applicaties vanuit de cloud beschikbaar zijn? Als de buurscholen het ook doen? Of morgen al?

 

Het wanneer en hoe is per onderwijsinstelling verschillend. Een aantal belangrijke factoren hierbij zijn:

  • Beleid op het gebruik van applicaties. Wie neemt besluiten over de aanschaf van nieuwe applicaties en kunnen bestaande applicaties vernieuwd worden?
  • Status van de infrastructuur (het netwerk en internet). Kan de infrastructuur de gevraagde capaciteit en beschikbaarheid aan? Is er volgende kennis aanwezig om de infrastructuur op een juiste wijze in te richten ?
  • Inrichting van toegang en beveiliging. Het uit huis plaatsen van (belangrijke en gevoelige) informatie vraagt om een andere manier van beveiligen. Wat is van belang om te beveiligen en wat niet?

 

Indien een keuze gemaakt is om alles vanuit de cloud af te nemen start een migratietraject. Gedurende dit migratie traject zal een hybride situatie ontstaan waarbij een gedeelte van de IT-voorzieningen vanuit de cloud wordt afgenomen en een gedeelte nog op de huidige manier. Dit vraagt om dubbel en verschillend aansturen van IT en resulteert tijdelijk in toename van de IT-kosten. Het is wenselijk om deze periode niet langer dan nodig te laten zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *