Smartboard 2.0: Top of Flop?

sjamGoogle heeft recent de Jamboard geïntroduceerd. Het is Google’s eigen variant op het smartboard. Maar dan beter, veel beter. Het apparaat is een technologisch wondertje en heeft als belangrijke troef dat het volledig integreert in Google’s cloudplatform. Google schijnt zich met Jamboard te richten op zowel de zakelijke als de educatieve markt. Ik zag op sociale media al een aantal enthousiaste reacties: ‘moeten wij ook hebben op school’. Maar laten we dat nou maar niet doen. Echt, dat is een slecht plan.

Reviews

De eerste reviews over de Jamboard zijn nagenoeg allemaal erg positief. Kan ook bijna niet anders met dit soort specificaties en de buitengewoon slimme manier waarop Google het apparaat, de software en de cloud met elkaar verbindt. Petje af. Samenwerken aan een project waarbij vanaf elk apparaat direct content met elkaar kan worden gedeeld was nog nooit zo makkelijk. Check onderstaand filmpje maar even.

[jwplayer player=”1″ mediaid=”13191″]

Het lijkt niet alleen geweldig, het is het ook. Maar dat betekent niet dat we in het onderwijs hier direct hijgend achteraan moeten gaan lopen. Veel ‘gewone’ smartboards lijden in menig klas namelijk een kwijnend bestaan. Veredelde videoschermen zijn het. En juist op het sterkste punt van de Jamboard (samenwerken) is nog een wereld te winnen in het onderwijs. Nog te vaak worden zonder duidelijke visie (“wat willen we er nu eigenlijk bereiken?”) op zich prachtige toepassingen de klas ingereden. En die sterven vervolgens een langzame dood.

Toegevoegde waarde

Nu zeg ik niet dat apparaten zoals de Jamboard voor het onderwijs niet zinvol zijn. Het kan onderwijs echt naar een hoger plan tillen. Ook met gewone smartboards heb ik zeer kundige en bevlogen docenten enthousiast zien werken. En velen van hen kunnen echt toveren met zo’n apparaat. Ze weten het smartboard niet alleen technisch maar ook didactisch en inhoudelijk geweldig goed in te zetten. Maar dat is maar een relatief kleine groep. Dus voordat u 6000 dollar (bij dit schrijven was de Euro prijs nog niet bekend) gaat uitgeven aan zo’n Jamboard zou ik nog even goed nadenken over de ‘randvoorwaarden’ om het apparaat echt zinvol te gaan gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *