Wordt de zoekmachine overbodig?

Viv - Expanding VisionsSamsung berichtte deze week dat zij ‘Viv’ overnemen. Viv is een startup uit San Jose en werd opgericht door Dag Kittlaus, medeoprichter van Siri, de spraakassistent die door Apple overgenomen werd. Siri (en vergelijkbare oplossingen) vallen onder de noemer ‘intelligent assistance’, waarvan het geen geheim is dat dit de doorbraaktechniek van de komende jaren zal worden.

Alle grote tech-bedrijven zoals Microsoft, Apple, Google, Amazon en nu ook Samsung investeren hier miljoenen dollars in. En dus ook Samsung in Viv al is Viv nog geen kant en klaar product. Wat maakt Viv dan zo bijzonder dat Samsung nu al zijn slag denkt te slaan? Viv is in staat om zeer complexe opdrachten uit te voeren.

‘Wat wordt het weer vandaag thuis?’ is erg simpel. Dit is een opdracht die vooraf in een systeem geprogrammeerd kan worden. Voorgeprogrammeerde opdrachten zijn echter niet schaalbaar omdat je onmogelijk alle denkbare vragen en opdrachten kunt voorprogrammeren. Bv. complexer en onvoorspelbaar is de vraag ‘Zal het overmorgen in de buurt van de Golden Gate bridge warmer worden dan 23 graden?’. Toch kan Viv hiermee overweg en geeft vrijwel onmiddellijk het antwoord. Eerst wordt de spraak omgezet naar tekst. Vervolgens wordt de opdracht in real time geprogrammeerd. Dit wordt dynamic program generation ofwel ‘zelf schrijvende software’ genoemd.

Deze baanbrekende technologie komt in handen van Samsung. Als dit en werkend product gaat worden dan wordt waarde van de traditionele zoekmachines een stuk minder relevant. Viv stelt dat het platform-onafhankelijk kan werken. Stel dat Viv aan uw digitale samenwerkingsomgeving gekoppeld kan worden. ‘Geef mij de powerpoint presentatie over gepersonaliseerd leren die ik vorig jaar op het directeurenoverleg heb gepresenteerd’ wordt dan een fluitje van een cent! De traditionele zoekmachine is dan niet meer nodig.

Bekijk de videopresentatie die Kittlaus in mei dit jaar gaf en verbaas uzelf.

[jwplayer player=”1″ mediaid=”13130″]

2 thoughts on “Wordt de zoekmachine overbodig?

  • Redactie zegt:

   Beste Johan,

   We hebben het getest en alles lijkt goed te functioneren. Ontvang je inmiddels onze nieuwsbrief?
   Misschien een blokkade in een firewall of spamfilter?

   Gr, Frits Pfeiffer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *