Staat mediawijsheid bij u al op de agenda?

mediawijsEen 20er die plotseling net voor mijn auto midden op de weg zijn fiets stil zet om een Pokémon te vangen (echt gebeurd!). Mijn zoon die op school moet nablijven omdat hij een foto van een klasgenootje op Instagram heeft gezet terwijl die laatste dat niet wilde. Een collega die tijdens zijn vakantie na een week thuis te zijn geweest toch maar een lastminute boekte omdat hij het de eerste week niet kon laten te reageren op e-mails en telefoontjes. Allemaal voorbeelden van mensen die baat zouden hebben gehad bij een training mediawijsheid.

Iedereen weet dat het belangrijk is

Onze samenleving is doorspekt van de diverse (multi-) media en de bijbehorende mobiele devices. We worden allemaal ook dagelijks geconfronteerd met de dark side van al deze fantastisch toepassingen. Etentjes waarbij tafelgenoten continue op hun schermpje zitten te kijken. Of nog erger: mensen aan een tafeltje naast je die gaan zitten videobellen (mijn vrouw en ik hadden dat laatst tijdens een ontbijt na een hotelovernachting). Kinderen die geen maat weten te houden bij gamen en kinderen en volwassenen die de verkeerde dingen op sociale media plaatsen. En met de komst van de laatste gekte, Pokémon Go, ook natuurgebieden die worden vertrapt en inwoners uit Kijkduin die uit hun slaap worden gehouden door Pokémon-jagers.

De regels van het fatsoen worden regelmatig met voeten getreden, voorschriften over gezond leven en bewegen (denk aan het te lange gamen) worden in de wind geslagen en mensen hebben moeite om werk en privé te scheiden.

We zien het allemaal gebeuren …

We zien het allemaal gebeuren en veel mensen ergeren zich eraan of hebben er last van. Je zou dan ook verwachten dat er in het onderwijs veel aandacht wordt besteed aan mediawijsheid.

Ik heb echter de indruk dat dit nog maar mondjesmaat gebeurt. Ja, als een jongen een aantal naaktfoto’s van zijn ex-vriendinnetje op Instagram heeft geplaatst worden de jongens er weer op gewezen dat ze zulke foto’s niet mogen verspreiden en krijgen meisjes te horen dat ze geen naaktopnames van zichzelf moeten (laten) maken. Maar welke school heeft mediawijsheid geïntegreerd in het curriculum en geeft leerlingen bredere richtlijnen mee voor het gebruik van alle nieuwe media in het dagelijkse leven?

Ik zie het bijvoorbeeld in het primair onderwijs nog maar weinig terug komen. Terwijl in ieder geval vanaf groep 7 zo ongeveer alle leerlingen wel met een smartphone rond lopen.

Ook bij schoolbesturen die IT hoog in het vaandel dragen zie ik dat er nog maar weinig aandacht aan het fenomeen wordt besteed.

Doe er iets aan!

Een mooie uitdaging om in het nieuwe schooljaar mee aan de slag te gaan, lijkt me. In ieder geval om plannen te maken voor het volgende schooljaar. Maar misschien ook in de vorm van deelname aan de week van de mediawijsheid. Hij zit er weer aan te komen: 18 tot 25 november is het weer zover. Thema dit jaar is: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’

Tijdens deze week wordt er stilgestaan bij hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media. Iets waar ik het hiervoor nog niet eens over heb gehad, maar wat wel van levensbelang is omdat manipulatie constant om de hoek ligt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *