Hoe goed moet Wi-Fi zijn tijdens vakantie?

vakantie en wifiDe afgelopen jaren heb ik mij regelmatig geërgerd aan de kwaliteit en de prijs van de Wi-Fi op mijn vakantieverblijf. Vaak betaalde ik te veel voor een dramatisch slechte verbinding. Dit jaar op Kreta hadden we gratis Wi-Fi van goede kwaliteit. Daar was ik op zich blij mee. Maar aan de andere kant toch ook weer niet.

Het dilemma

Voordeel van de goede de Wi-Fi-verbinding was dat ik het nieuws een beetje kon blijven volgen. Dit ondanks dat er in de verre omtrek van ons appartementencomplex geen Nederlandse krant te verkrijgen was. Opa en oma hebben we in plaats van 1 ansichtkaart een aantal keren een foto ge-appt bij wijze van vakantiegroet. Toen we ons begonnen te ergeren aan de beperkte bewegwijzering op het eiland heb ik uiteindelijk de kaarten van Griekenland voor mijn Sygic-navigatie gedownload. En dat alles zonder ieder keer de neiging te hebben ook mijn zakelijke e-mail te gaan lezen. Daar ben ik van af gebleven. Die discipline heb ik inmiddels.

Maar Bert, dat zijn alleen maar voordelen. Wat is dan het probleem?

De kinderen. De kinderen waren het probleem. Die bleken over minder discipline te beschikken dan mijn vrouw en ik. Die lagen óf in het appartement Youtube-filmpjes te kijken. Uiteraard met doppen in hun oren zodat ze je ook nog eens niet hoorden. Of liepen bijna met tablet of smartphone en al het zwembad in op jacht naar Pokemons. Ze wilden niet mee naar het strand want daar krijg je zand tussen je tenen, zitten vissen in het water én ….. is er geen goede internetverbinding. Ook niet via 3 of 4G, die werd namelijk ook regelmatig ingeschakeld op jacht naar de Pokemons. Toevallig had Tele2 besloten iedereen een gratis vakantiebundel aan te bieden.

Dus kwamen mijn vrouw en ik voor het dilemma te staan wat te doen: de kinderen lekker hun gang laten gaan en mindfull genieten van de momenten dat ze zich konden losmaken van hun scherm, of een maximum stellen aan de schermtijd per dag en de hele vakantie politie-agentje spelen.

Hoe ermee om te gaan?

Uiteindelijk hebben we net als de andere ouders in onze directe omgeving die met pubers op stap waren voor het eerste gekozen. Het is immers vakantie. We hebben zoveel mogelijk leuke activiteiten bedacht waar de kinderen dan toch wel weer aan mee deden en voor de rest onze rust gepakt en de nodige boeken gelezen. En zeg nu zelf: wat is in sociaal opzicht eigenlijk het verschil tussen het kijken van een Youtube-filmpje en het lezen van een boek Iets wat volgens de meeste volwassenen wel acceptabel is? In beide gevallen sluit je je af van je omgeving.

Het komende jaar gaan we er thuis weer op sturen dat de kinderen niet iedere verloren minuut achter een schermpje kruipen. Vanmorgen heb ik ze nog even voorgedragen uit een krantenartikel in het AD waarin fysiotherapeuten de noodklok luiden over het schermgedrag van de jeugd van tegenwoordig. De fysiotherapeuten constateren dat zij steeds meer tieners met nek- en rugklachten in hun praktijk krijgen. Zij voorzien dat steeds meer jongeren als gevolg hiervan arbeidsongeschikt raken. Zij pleiten er dan ook voor dat ouders ervoor zorgen dat hun kinderen voldoende bewegen. Gelukkig beginnen over twee weken de voetbaltrainingen weer, denk ik dan. Dat verzekert onze kinderen in ieder geval van minimaal 3 keer in de week sporten.

En vervolgens maar hopen dat we op onze volgende vakantiebestemming weer net zulke goede Wi-Fi hebben als op Kreta en dat we de kinderen ondertussen wat meer discipline hebben kunnen bijbrengen …

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *