Een panorama-foto is zó 2015

samsung 360 graden cameraVirtual reality (VR) is op dit moment samen met augmented reality (AR) dé IT-ontwikkeling voor de consumentenmarkt. Nieuwste ontwikkeling op het gebied van VR is de 360 graden camera. Wat is er mooier dan straks de vakantie herbeleven middels een 360°-video en 360° foto’s? En zou je er ook iets mee kunnen in het onderwijs?

Hoe het werkt

Er zijn verschillende versies van 360° camera’s verkrijgbaar. Sommigen hebben een fisheye lens bovenop zitten, anderen 2 aan de zijkanten. In beide gevallen kun je zowel 360° foto’s alsook 360° graden video’ maken . Dat kan ik toch ook met mijn smartphone, zul je misschien denken? Dat klopt, maar het resultaat is dan toch heel anders dan met een 360° camera.

In onderstaand filmpje zie je een impressie van een 360° video-opname die is gemaakt vanuit De Baron, de nieuwste attractie in de Efteling. Wanneer je deze video op je laptop of PC bekijkt zul je zien dat je in feite rond kunt kijken door op de pijltjes links boven in de video te klikken of door de pijltjestoetsen op je toetsenbord te gebruiken. Nb. Nog niet alle browsers ondersteunen 360° video.

Zeg nu zelf, dat is toch een hele andere beleving dan wanneer je een filmpje bekijkt wat iemand heeft gemaakt door met zijn/haar smartphone in het rond te draaien.

De beleving wordt nog mooier wanneer je het filmpje bekijkt via een smartphone die in een VR-bril geklikt is. Dan kun je gevoelsmatig nog veel meer opgaan in de rit. Ook al ontbreekt in dit geval het 3D-effect.

Praktisch puntje vind ik nog wel hoe je de opnames maakt. Het leukste is natuurlijk wanneer je tijdens je vakantie lopend door het centrum van Rome of Parijs opnames kunt maken. Maar dat betekent volgens mij effectief dat je de hele dag met een helm op moet lopen. Iets wat tijdens de wintersport overigens minder een probleem is. Met een GoPro is het immers niet anders.

Of met een stick. Wat dan weer níet handig is tijdens de wintersport

Prijskaartje

Nadeel van al dit moois is wel het prijskaartje wat er aan hangt. Voor de optimale beleving heb je immers een 360° camera, een smartphone en een VR-bril nodig. Bij een smartphone als de Samsung Galaxy S7 krijg je de Gear VR tegenwoordig gratis, maar toch: smartphone en camera alleen kosten bij lekaar toch ruim Eur 1.100,–.  Maar dan heb je ook iets! Met een smartphone van zeg Eur 150,– werkt e.e.a. overigens niet.

Toepasbaarheid binnen het onderwijs

Daarmee is de vraag met betrekking tot toepassing in het onderwijs ook voor een deel beantwoord. Grootschalige toepassing is niet haalbaar gezien de huidige prijzen. Ongeacht de eventuele educatieve meerwaarde. Is die er overigens?

Wat je er sowieso wel mee kunt is opnames maken van schoolactiviteiten. Hoe gaaf zou het niet zijn om een 360° opname te hebben van de schoolmusical? Of van het eindexamenbal of de buitenlandse studiereis?

Mocht je ook hier de meerwaarde niet van inzien, dan weet je nu in ieder geval waar je je vakantiegeld aan kunt uitgeven. Fijne vakantie!

 

3 thoughts on “Een panorama-foto is zó 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *