Koppelen van systemen: houd het simpel!

Op papier ziet de inrichting van een Identity and Access Management oplossing er vaak vrij simpel en daarom ook logisch uit: de balletjes uit het ene bakje worden gekopieerd naar het volgende bakje. Vervolgens doen we er een sausje over en hup het balletje is klaar voor het volgende bakje en de gebruiker kan inloggen.

In de praktijk blijkt het nogal eens lastig te zijn om de juiste gegevens uit het eerste bakje (bron) te kunnen pakken. Het is niet ondenkbaar dat niet alle informatie beschikbaar is of dat de informatie niet volledig is. Dit is ook wel begrijpelijk, er is namelijk nog nooit iemand met de stofkam door het LVS of hr systeem gegaan en er wordt om extra informatie gevraagd. De noodzaak was er niet.Balletjes

Consistentie en eenvoud

Het verwerken van informatie uit een van deze systemen vraagt om consistentie en eenvoud. Consistentie in het gebruik van benamingen en eenvoud waar het kan. Het lijkt leuk om ieder proces te automatiseren en om voor iedere mogelijk situatie een regel te bedenken. Dat kan wel eens meer energie kosten dan dat de uiteindelijke besparing mogelijk kan opleveren. Stop liever – in het geval van een echte uitzondering – de energie in het opstellen en invoeren van een proces dat met de meeste uitzonderingen overweg kan. Houd het simpel!

Volg standaarden

Een andere onderdeel dat wat mij betreft simpel gehouden dient te worden is de wijze van koppelen. Het is in mijn ogen verstandig om stil te staan bij het doel van de koppeling. Is het een eenmalige koppeling? Wordt deze 4 keer per jaar gebruikt of misschien wel elke dag? In veel situaties zal dit elke dag zijn of soms nog vaker. Stabiliteit is dus een vereiste. Stabiliteit vraagt om eenvoud. Eenvoud sluit goed aan bij standaarden die in de markt breed gebruikt worden. Probeer uitzonderingen, speciale koppelingen en trucjes te voorkomen. Wie gaat deze uitzonderingen onderhouden want wie weet over 3 jaar nog hoe de trucjes zijn ingericht? Houd het simpel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *