Waarom wordt Albert Heijn geen educatieve uitgever?

Dino app
Wie kinderen thuis heeft in de leeftijdsklasse van het primair onderwijs heeft er misschien al kennis mee gemaakt: de dino-plaatjes van Albert Heijn, het bijbehorende plakboek, de bijbehorende app en de bijbehorende VR-bril. Ik heb er gisteren even mee zitten spelen. Wie het nog niet heeft gezien raad ik aan ook een keer boodschappen bij AH te doen en de plaatjes en aanverwante artikelen mee te nemen/te downloaden. Het is namelijk ook leuk voor volwassenen en biedt een goed zicht op de meest sexy technieken van de nabije toekomst: virtual reality en augmented reality.

 

Aanleiding

Afgelopen dinsdag deed ik boodschappen bij Albert Heijn. Mijn jongste zoon, die ieder vrij moment bij Albert Heijn voor de deur ligt om om dino-plaatjes te bedelen, had mij nadrukkelijk op het hart gedrukt dat ik de dino-plaatjes niet moest vergeten en ze vooral niet weg moest geven.

Ik wist niet wat ik mee maakte: toen ik aankwam stonden er buiten denk ik 30 kinderen achter het dranghek waar er in de tijd van de voetbalplaatjes normaal een stuk of 10 staan. Er liepen allerlei kinderen in de supermarkt boodschappen te doen en toen ik had afgerekend werd ik direct na de kassa aangesproken door kinderen die het niet meer konden opbrengen om achter het dranghek te blijven staan. Iets wat ik bij de voetbalplaatjes-acties nog nooit had meegemaakt.

Toen ik donderdagmorgen mijn zoontje naar school bracht en iedereen het over de dino-app had, dacht ik: ik moet me er ook maar eens in gaan verdiepen.

 

Eigen ervaring

Dus ’s avonds de app gedownload (niet toevallig nr 1 in de favorietenlijst van de app-store), het boek erbij gepakt en de VR-bril opgezocht die ik al eerder een keer had aangeschaft.

Ik moet zeggen: ik was zwaar onder de indruk. Nadat ik de eerste sticker uit het boek met daarop een smartphone afgebeeld had gescand via de app zag ik via het beeld van de camera op mijn Phone een dinosaurus door mijn woonkamer lopen. Door telkens op het scherm van mijn smartphone te tikken kon ik aangeven welke kant de dinosaurus op moest lopen. Ik kon er vervolgens ook een foto van maken en die direct op mijn Facebookpagina plaatsen (of ouderwets e-mailen). Goed over nagedacht.

Vervolgens heb ik mijn smartphone in mijn VR-bril gestopt en binnen de app voor de optie gekozen om een Virtual Reality (VR) filmpje te kijken. Vanaf dat moment liep ik rond in een landschap met dinosaurussen, waarbij Freek Vonk op de voor hem typerende wijze vertelde naar welke dinosaurus ik keek en wat de eigenschappen ervan waren. De beeldkwaliteit was stukken beter dan ik had verwacht.

 

Albert Heijn voor het onderwijs?

Op speelse wijze heb ik op deze manier in een half uur tijd de nodige kennis opgedaan over dinosaurussen. Een onderwerp waar ik op zich niet zo veel mee heb.

Ik heb al eerder geschreven dat met name augmented reality naar mijn idee op korte termijn het onderwijs zou kunnen verrijken. Virtual reality ligt verder weg vanwege de apparatuur die daarvoor nodig is.

Bij mijn weten spelen de educatieve uitgevers echter nog niet in op deze ontwikkeling. Moet Albert Heijn de handschoen dan maar oppakken? De Hema is uiteindelijk ook één van de grootste trainingsinstituten in Nederland geworden. Dus waarom niet?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *