Waarom een IT’er vaak moeilijk doet

possibleKomt u vast wel bekend voor; de afdeling IT reageert op uw vraag met “nee, dat is onmogelijk”. Waarom ‘verkoopt’ de IT zo vaak NEE? IT staat toch in dienst van het onderwijs? Dus het onderwijs bepaalt wat de IT moet zijn en toch lukt dat vaak niet.

Volgens mij is de oorzaak is heel simpel. Immers de afdeling IT heeft een ander belang dan het onderwijs. Zij hebben als taak de IT te beheren en worden daarmee verantwoordelijk gehouden voor de beschikbaarheid van de IT. IT’ers zijn verantwoordelijk voor de techniek en het onderwijs voor het gebruik van de techniek.

Stel, u wilt in de lessen gebruik gaan maken van allemaal nieuwe internetdiensten. U vraagt de IT-ers om een open internet. Zo weet u zeker dat de internetdiensten en apps bereikbaar zijn en goed kunnen werken. We lopen immers vaker tegen belemmeringen aan. De vraag om een open internet wordt direct met “nee, dat is onmogelijk” beantwoord. Eigenlijk wist u dat al.

De IT’ers zijn techneuten en overzien wat de consequentie is van uw vraag voor een open internet. Wordt internet opengezet dan komt er vrij snel een dag waarop uw geen internet meer heeft. De school staat in dat geval op de ‘zwarte lijst’ wat betekent dat de school is afgesloten van internet. Dit als gevolg van criminele activiteiten die vanuit school of van buitenaf via de school worden uitgevoerd. De internetprovider sluit in zo’n geval uw internetaansluiting af om er voor te zorgen dat de criminele activiteiten worden gestopt. Na heel veel moeite en dagen van wachten wordt internet weer vrijgegeven.

De IT’ers zetten zich in om er voor te zorgen dat de IT en dus ook internet het blijft doen en ‘verkopen’ daarom vaak ‘nee’. Elke verandering is immers een risico.

Hoe nu zorgen dat de IT wel werk maakt van uw vraag? Mijn tip: vraag niet om de oplossing maar geef aan wat u wilt bereiken. Een mooie bijkomstigheid hierbij is dat u de IT’ers in hun waarde laat door voor u na te denken welke oplossing in de situatie van de school het best past.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *