Gynzy gaat concurrentie aan met Snappet

iPadsAdaptieve software die de werkboekjes voor methodes vervangt in combinatie met een tablet. Dat is een concept dat tot nu toe alleen Snappet bood. Maar vanaf komend schooljaar biedt ook Gynzy deze mogelijkheid. Samen met Apple-reseller Xando (en Apple op de achtergrond)

 

Aanbod Gynzy

Wat Gynzy aanbiedt is allereerst adaptieve software die de werkboekjes die bij methodes horen vervangt. Inclusief het van Snappet bekende dashboard voor de leerkracht. De software is webbased en kan in principe op ieder willekeurig apparaat met een browser worden gebruikt. Dus ook op een PC, laptop, browser of willekeurige tablet. Voor de software betaal je als school Eur 30,– per leerling per jaar. En ja, Gynzy heeft geleerd van Snappet, want je kunt meteen al de software los van een tablet afnemen. Bij Snappet kan dit sinds begin dit jaar.

Voor het schooljaar 2016/2017 biedt Gynzy oefenstof voor spelling en taal voor de groepen 4 en 5. Vanaf schooljaar 2017/2018 zijn alle kernvakken beschikbaar voor de groepen 4 t/m 8.

Naast de software kun je een iPad mini (7″) of een iPad air (10″) voor iedere leerling afnemen. Je betaalt dan voor het totaalpakket van software en tablet respectievelijk Eur 60,– of Eur 90,– per leerling per jaar. Wat ik nog niet tegen kwam in het aanbod is de mogelijkheid om tablets los van de software af te nemen. Immers, je zou er als school voor kunnen willen kiezen om bijvoorbeeld voor alle leerlingen een softwarelicentie af te nemen maar bijvoorbeeld voor alle drie leerlingen 1 iPad. Wat je in dat geval moet doen is voor een beperkt aantal leelingen het totaalpakket afnemen en voor de overige leerlingen alleen de software.

Wat nog niet bij de prijs van de tablet in zit is de prijs van een hoes á Eur 39,– per stuk die je verplicht bent af te nemen. Daarnaast moet je per groep een instructie afnemen á Eur 599,–. Tenslotte betaal je per tablet een zogenaamde zekerheidstelling á Eur 60,–. Let op: dit is geen verzekering tegen verlies, schade of diefstal. Die moet afzonderlijk worden afgesloten en kost tussen de Eur 5,- en Eur 10,- per maand.

Het is mij niet duidelijk wie eigenaar is van de tablets. Xando? Apple? In ieder geval de leerling niet. Wel mogen de leerlingen de tablet mee naar huis nemen om ook thuis te kunnen oefenen.

 

Vergelijking met Snappet

De overeenkomsten met de propositie van Snappet zijn groot. Er zijn echter ook verschillen. Zo levert Snappet behalve een tablet ook Wi-Fi als optie. Bij Snappet betaal je eenmalig een borg van Eur 150,– voor de tablet die je na afloop terug krijgt, terwijl je bij Gynzy behalve een borg van Eur 60,– ook 3 jaar lang een vergoeding van Eur 60,– dan wel Eur 90,– per jaar betaalt. Gynzy is dus voor wat betreft de tablet duurder dan Snappet. Daar staat tegenover dat je een iPad krijgt in plaats van een mijns inziens inferieure tablet waarvan ik de herkomst nooit heb kunnen achterhalen.

Vraag is hoe de kostenverhouding voor wat betreft sofware uitkomt. Want gaat Gynzy straks extra kosten rekenen wanneer de software voor andere vakken dan spelling en taal beschikbaar komt?

Wel of niet doen?

De concepten zoals Snappet en Gynzy die aanbieden bieden veel voordelen. Een 1 op 1 ratio voor leerlingen en devices komt binnen handbereik waardoor een enorme digitaliseringsslag gemaakt kan worden. Onderzoek van de Universiteit Twente heeft aangetoond dat de resultaten omhoog gaan, zij het dat dit vooral lijkt te gelden voor de bovengemiddelde leerlingen.

Wanneer je niet aan methodes hecht of, sterker nog, daarmee niet uit de voeten kunt ( zou je ook kunnen kijken naar omgevingen als Rekentuin en Taalzee. Deze bieden vergelijkbare functionaliteiten in een voor leerlingen speelsere vorm. Doordat de koppeling met methoden ontbreekt worden deze omgevingen door de meeste scholen echter vooral gebruikt als extra oefenstof naast de methodegebonden werkboekjes.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *