Waarom doorbraakprojecten niet doorbreken

OrganiserenDoorbraakprojecten. Wat is er nieuw? Al tientallen jaren is het onderwijs bezig om de toepassing van IT in de klas vorm te geven. Van de eerste PC’s en gratis internet tot het massaal naar binnenrijden van smartboards. Alles is blijkbaar al gedaan maar echt zoden aan de dijk zet het nog niet. Anno nu is de urgentie wederom hoog en wordt het onderwijs middels ‘doorbraakprojecten’ gestimuleerd om er nu echt werk van te maken. Maar op deze manier gaat dat echt niet lukken. Wat gaat er dan toch elke keer weer fout?

Al die PC’s en smartboards werden in de regel zonder duidelijk plan en doel ingezet. Maar technologie gedreven verandering werkt in het onderwijs (en menig andere sector) gewoon niet. Dus werd al die mooie apparatuur nooit echt goed gebruikt. Dat we IT niet adequaat kunnen toepassen zonder een helder plan is inmiddels wel duidelijk. Iedereen is wel aan de slag met een strategisch IT beleidsplan of zoiets. Maar ook zo’n plan is weinig meer dan een randvoorwaarde, net als technologie of kennis en vaardigheden dat is. Zonder goede computers, een snel netwerk en slimme digitale content wordt het inderdaad nooit wat. Maar ook al zijn al deze randvoorwaarden wel ingevuld dan nog stokt het heel vaak.

Het doorbraakproject ‘Onderwijs en ICT’ moet een flinke boost geven aan de inzet van IT in het onderwijs. Maakt u zich echter maar geen illusies. Ook dit project staat wederom vol met de genoemde randvoorwaarden. Van technologie en slim gezamenlijk inkopen tot kennis en vaardigheden. Begrijp met niet verkeerd, dit is allemaal heel erg waar en ook belangrijk. Maar de cruciale succesfactor ontbreekt. Bij veel onderwijsinstellingen die stevig inzetten op IT maar vervolgens vastlopen zien we telkens hetzelfde patroon. Je struikelt over de computers, iedereen gaat op cursus maar het gebruik en de kwaliteit blijven hopeloos achter. Waarom? Omdat IT niet wordt ‘georganiseerd’.

Het opzetten van een stevige organisatie die de toepassing (en het beheer) van IT in de school gaat vormgeven is een ongelofelijk belangrijke factor. Zonder organisatie geen succes. Denk hierbij echter niet aan een groots opgetuigde afdeling die zetelt in een apart kantoor. Voor je het weet gaan ze de hele dag vergaderen. Het zijn vooral rollen en taken, maar wel rollen en taken die voldoende ‘body’ moeten hebben om te komen tot het gewenste succes. En u heeft ook zoiets als een informatiemanager nodig die de kaders bewaakt en het proces op de rails houdt. Het organiseren van IT is natuurlijk ook slechts een randvoorwaarde, maar wel een die het verschil maakt tussen succes en mislukking. Want met de organisatie komt de toepassing van IT tot leven. Zonder dat zullen al die mooie strategische beleidsplannen en doorbraakprojecten nooit los van het papier komen. Je moet het dus vooral gaan doen!

 

One thought on “Waarom doorbraakprojecten niet doorbreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *