Het echte verschil tussen Windows en een Chromebook

Google vs MicrosoftWat is nu het echte verschil tussen een computer met Windows en een computer met Chrome of een Chromebook? En hiermee bedoel ik niet zaken zoals prijsverschil, batterijduur, snelheid van updaten etc. En dan specifiek in het onderwijs. Zolang de leerling-computer verhouding niet 1-op-1 is zullen computers door meerdere leerlingen/medewerkers gebruikt worden.

Onder Windows wordt dit gerealiseerd door op de computer met verschillende logins en profielen te werken. De computer wordt hierbij (op afstand) door de server beheerd. In de praktijk geeft dit nogal eens de nodige vertraging met opstarten en inloggen. Omdat leerlingen de computer delen moeten zij tijdens de les uit- en inloggen waarmee veel kostbare lestijd verloren gaat.

Onder Google Chrome wordt het gebruikersprofiel in de cloud beheerd met Google Apps for Education. Zodra ik me aanmeld heeft de school mijn profiel in de browser onder controle. Reclame uit zoekresultaten wordt standaard onderdrukt en m.b.v. plugins kan Youtube reclame weggefilterd worden en zaken zoals cloudprinting, streaming naar het digibord of (touch)screen en Google Apps naar keuze geactiveerd worden. Dit geldt voor zowel de Chromebook als de Chromebrowser. Het uit- en inloggen in Chrome/Chromebook is seconden werk wat ten goede komt aan de netto lestijd.

Hierdoor is dit concept computer- en plaatsonafhankelijk met behoud van de bescherming van de leerling die een school wil bieden. Thuis kan dus dezelfde mate van bescherming geboden worden als op school (mits de Chromebrowser gebruikt wordt). Juist dit maakt een Chrome/Chromebook zo geschikt voor het onderwijs. In de Verenigde Staten is hiermee in het onderwijs een marktaandeel van 50% behaald.

 

3 thoughts on “Het echte verschil tussen Windows en een Chromebook

 1. ikke1951 zegt:

  In bovenstaand artikel wordt bij Windows uitgegaan van servergestuurde Windows.
  Wij werken sinds kort met Prowise Windowstabkets in de Cloud via Office365.
  De eerste keer aanmelden duurt eventjes, maar daarna kan er snel gewisseld worden.
  Verder kunnen de leerlingen en leerkrachten op deze “tablets” net zo werken als op de laptops, desktop e.d.

 2. Richard zegt:

  Goede ontwikkeling!
  Kunnen jullie aangeven of het voor leerlingen ook mogelijk is om op een chromebook de digitale eindexamens te maken? Nu heeft de school PC’s waarop Windows is geïnstalleerd vanwege de microsoftapplicaties die gebruitk worden bij de digitale eindexamens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *