IT in de klas: ambitie of urgentie?

ergsnelHet wil nog steeds niet vlotten met de toepassing van IT in de klas. Natuurlijk zijn er al veel scholen die IT op een slimme manier inzetten om bijvoorbeeld gedifferentieerd onderwijs beter te ondersteunen. Maar in de praktijk zijn er nog veel meer scholen waar de ontwikkeling lijkt te stokken. Ook als er een ambitie is uitgesproken om de toepassing van IT in de klas een prominente plek te geven. Hoe komt dat toch?

Zoals gezegd begint het met ambitie. Vervolgens dient de IT infrastructuur (de techniek) op orde te worden gebracht waarna de inrichting van de organisatie volgt. De organisatie heeft tot doel dat de toepassing van IT in de klas daadwerkelijk tot wasdom komt. Dit gaat over innovatie, kennis en vaardigheden en het samenbrengen van vraag en aanbod. Wij helpen onze opdrachtgevers met het ontwerpen, uitwerken en daadwerkelijk implementeren van deze (IT regie)organisatie. Vervolgens dient men vanzelfsprekend zelf aan de slag te gaan. En dat gaat niet altijd even soepel. Er wordt in de regel te weinig tijd vrijgemaakt voor de echt belangrijke zaken. Teveel wordt er geneuzeld over welk type apparaat men wil gaan gebruiken. Wordt het een laptop of een tablet. En hoe groot moet het scherm zijn? Android of Apple IOS? Hele projectgroepen worden er voor opgezet. Zonde van de tijd.

Toch snap ik wel waarom dit zo gaat. De keuze voor een device is namelijk lekker tastbaar. En hoewel men er schijnbaar maanden over kan nadenken is het ook een relatief eenvoudige discussie. Waar de energie vooral in zou moeten gaan zitten zijn zaken als innovatie en het daadwerkelijk ondersteunen van docenten bij de toepassing van IT in de klas. Dat is een veel moeilijker verhaal wat ook nog eens veel meer tijd kost (in vergelijking met het maken van een keuze voor het type device) En waarschijnlijk is het ook niet altijd even leuk. Het wordt nog erger als vervolgens de directie ook achterover gaat hangen. ‘Moeten we nou echt zoveel tijd hiervoor vrijmaken?’. En zo zie ik steeds meer scholen waar de infrastructuur op orde is, elk lokaal is voorzien van een smartboard en waar je struikelt over de laptops. Maar het daadwerkelijk gebruik valt bitter tegen. Waarschijnlijk vond men het toch niet zo belangrijk.

Je kan wel een ambitie hebben maar als de urgentie niet echt wordt gevoeld heeft het niet zoveel zin. Dan komt die ambitie in de praktijk nauwelijks los van het papier. En dat terwijl onze wereld in een steeds groter tempo ‘digitaliseert’. Iedereen die denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen moet onderstaand filmpje maar eens bekijken. Robottechnologie van Boston Dynamics. Dat waren die robots die een paar jaar geleden nog vastzaten aan kabels en struikelden over een lopende band. En nu? Kijk en huiver.

[jwplayer mediaid=”12476″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *