Waarom het netwerk zo verrekt langzaam is

traag netwerkWe kunnen er niet om heen. Het aantal devices neemt hand over hand toe. Evenals de honger naar bandbreedte.

We steken 10-duizenden euro’s in netwerkapparatuur, internetverbindingen en cloudsystemen en toch is het netwerk langzaam of instabiel. Hoe kan dat? Wat zien we over het hoofd? Kan het zijn dat er sprake is van een ondergeschoven kindje? Zo langzamerhand zijn we er wel van doordrongen dat een instellingsbreed Wi-Fi netwerk professionele apparatuur vereist die door ter zake deskundig personeel ingeregeld en beheerd moet worden.

Maar wat als je dit al hebt en het netwerk blijft traag? In de praktijk wordt de databekabeling vaak over het hoofd gezien. Bekabeling, maar we hebben toch draadloos internet? Ja, echter de Wi-Fi apparatuur is wel door middel van bekabeling en switches aan uw internetverbinding gekoppeld. Moderne professionele Wi-Fi apparatuur/(access point) communiceert tegenwoordig al snel met 1Gbps over het bekabelingsysteem. De vraag is echter of uw databekabeling dat wel aan kan. Wellicht is het bekabelingsysteem al enige jaren geleden aangelegd en functioneerde goed bij snelheden van 100Mbps. En nu hebben we snelheden die een factor 10 hoger liggen.

Meestal zien we de zogenaamde UTP-bekabeling (unschielded twisted pair) toegepast worden. Twisted pair staat voor aderparen die bestaan uit in elkaar gedraaide koperaders. Hoe dichter de aderparen in elkaar gedraaid zijn hoe beter de kabel geschikt is voor hoge snelheden. Deze wordt ingedeeld in klassen of categorien. (CAT n). CAT3 bekabeling was geschikt voor 10Mbps, CAT5(e) voor 1000Mbps, CAT6 voor 10Gbps, CAT7 (Shielded Twisted Pair), voor 10Gbps en sinds kort hebben we de eerste CAT8 bekabelingsystemen die geschikt zijn voor maar liefst 40Gbps!
EIA TIA normeringDe UTP-kabel is een belangrijk component uit de keten. Niet minder belangrijk zijn de aansluitpunten, (kwaliteit van connectoren), patchkabels en de wijze waarop e.e.a aangelegd en aangesloten is. De kabels zijn gevoelig voor te scherpe knikken en bochten, te veel uitgeoefende trekkracht tijdens de aanleg, te veel gewicht, te dicht in de buurt aangelegd bij stroomkabels etc. etc. Slecht aangelegde bekabelingsystemen gaan als een antenne fungeren en zijn gevoelig voor instraling van mobiele telefoons, magnetrons, alarmsystemen Hiervoor bestaan de nodige normen en industriestandaarden. Helaas komt het nog altijd voor dat er bij de aanleg niet naar deze standaarden verwezen wordt. Bv. NEN50173, NEN50174, ANSI/TIA/EIA-568-A/B. Maar hoe weet je dan of je bekabelingsinfrastructuur aan deze normen voldoet?

Hiervoor worden meetrapportages opgesteld. Deze meetrapportages geven de gemeten waarden weer t.o.v. een set van vooraf gestelde specificaties. Ik noem er enkele die van belang zijn (en die u meteen weer mag vergeten): lengte, weerstand, demping, overspraak, vertraging, impedantie, aderpaarverwisseling, etc. Al deze waarden moeten binnen bepaalde specificaties blijven wil uw netwerk snel en betrouwbaar functioneren!

Meten is een controle achteraf. Het begint bij het vooraf verstrekken van de juiste specificaties bij opdrachtverstrekking. Zijn de correcte speCertificaat bekabelingsysteemcificaties samengevat in een bestek? Heeft u om tekeningen gevraagd? Heeft u om een meetrapportage gevraagd waarin aangetoond moet worden dat het bekabelingsysteem moet voldoen aan het gevraagde? En ten slotte heeft u om een certificaat gevraagd waarin verklaard wordt dat het systeem als geheel goed functioneert?

Zorg er voor dat databekabeling geen sluitpost is. Eén cruciale aansluiting die niet goed functioneert kan de performance van uw netwerk sterk verlagen of vreselijk onbetrouwbaar maken. Ongeacht hoeveel geld u in apparatuur en software hebt gestoken zal de gebruiker dan zeggen: zie je wel, de IT doet het weer niet! En de eindgebruiker heeft altijd gelijk. IT-bekabelingsystemen is specialistenwerk waarbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

In onze praktijk zien we helaas nog steeds veel bekabelingsystemen die omvallen zodra de snelheden hoger worden. De kwaliteit van bekabelingsystemen moet omhoog willen we op een professionele wijze met IT kunnen omgaan. Hier is meer aandacht en hulp voor nodig. Bekabeling is geen sexy onderwerp maar wel een belangrijke schakel in de hele IT-keten. Het wordt daarom hoog tijd voor een modelbestek voor databekabeling voor het onderwijs! Heeft u interesse? Laat het me weten. (redactie@ev.nl).

 

Voorbeeld meetrapportage van 1 UTP-aansluiting die niet voldoet aan de specificaties.

Wat als juist uw Wi-Fi access point hier op aangesloten is….

meetrapport UTP aansluiting

2 thoughts on “Waarom het netwerk zo verrekt langzaam is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *