IT schreeuwt om regie

regieIT doet er niet toe. Tenminste, het wordt klaarblijkelijk nog altijd niet belangrijk (genoeg) gevonden. Zie de ophef over de vermeende pogingen om de IT-systemen van banken plat te leggen.  Zo gaat het in veel organisaties. Als er zich een ernstig IT-probleem voordoet dan wordt men wakker, om vervolgens, nadat de brand is geblust, weer in te dommelen. IT is ergens weggestopt onder de afdeling facilitaire zaken en geen bestuurder die het belangrijk vindt.

Toch heeft IT dit vooral aan zichzelf te wijten. IT staat binnen organisaties vooral bekend als de technische club die zich bezig houdt met beheer. Noodzakelijk, maar nou niet de plek waar je als business naar toegaat om kansen en mogelijkheden op het vlak van informatietechnologie te bespreken. Eerder de plek waar je met een grote boog omheen loopt. Maar er gaat iets veranderen.

Onder druk van ontwikkelingen als cloud computing, SaaS en meer traditionele outsourcing zijn IT-organisaties bezig met een transformatie. Het technisch beheer verschuift meer en meer naar externe dienstverleners. Wij zien deze trend nu al grootschalig binnen het onderwijs en andere organisaties zullen de aankomende jaren volgen. Doordat IT-toepassingen door genoemde ontwikkelingen sterk versnipperd raken dreigt er echter een gebrek aan grip op de informatievoorziening. U dient vanzelfsprekend de touwtjes in handen te blijven houden maar dat vraagt wel om een andere invulling. De IT-organisatie moet steeds meer een regisseur worden. Kortom, we gaan van IT-beheer naar IT-regie.

Een primaire taak van de IT-regieorganisatie is het afstemmen van vraag en aanbod. En dat vraagt om goed ingericht informatiemanagement waarbij tevens strak wordt gestuurd op harde afspraken (SLA’s) met alle betrokken partijen. Steeds meer organisaties verschuiven hun IT dan ook naar de puur functionele kant (links op onderstaand plaatje). En dat biedt kansen.

BiSL

Een goed ingerichte IT-regieorganisatie maakt namelijk van IT eindelijk de gesprekspartner waar de business al jaren naar op zoek is. De noodzaak om IT te transformeren biedt dus tegelijkertijd perspectief om IT nu echt effectief in te gaan zetten. Onderzoekbureau Gartner gaf recent aan dat deze verandering, waarbij de nadruk steeds meer op digitale initiatieven gaat liggen in plaats van het beheer ervan, ook andere leiderstypen vraagt. De IT-manager zal langzamerhand uit beeld verdwijnen en plaats maken voor de Chief Digital Officer, of zoiets. Belangrijker is dat, volgens hetzelfde onderzoek, veel grote organisaties (die al bezig zijn met de transformatie naar IT-regie) aangaven juist meer te gaan investeren in IT. Sterker nog, in IT-innovatie! Eindelijk wordt onderkend dat IT wel degelijk het verschil kan maken. Het is dus eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. De transformatie naar IT-regie is een gegeven. Maak van die noodzaak een kans, dat is de boodschap.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *