Chromebook: meer dan een kale browser?

chromebookIn een eerder blog omschreef ik een Chromebook als een ‘kale’ browser in een hardware behuizing. ‘Kaal’ doet de Chromebook onvoldoende eer aan. Collega blogger Willem Karssenberg wees me daar terecht op. Sinds augustus vorig jaar laat Google alleen nog maar Chrome Apps toe die on- en offline werken.  Vanaf volgende maand zullen alleen de bestaande apps die, on- en offline ondersteunen, nog te gebruiken zijn.

Met offline wordt hier bedoeld dat deze apps ook zonder internetverbinding te gebruiken zijn nadat zij op de Chromebook geïnstalleerd zijn. Zolang je met Google Chrome Apps uit de voeten kunt is dit prima. Microsoft toepassingen kunnen niet geïnstalleerd worden op een Chromebook. Hiervoor ben je aangewezen op de webbased versies zoals uit de Office 365 suite.

Verder kwam ik er achter dat het minder bekend is dat dezelfde Google Chrome Apps tevens in een Chrome browser geïnstalleerd kunnen worden. Dit betekent dat Chrome Apps d.m.v. de Chrome browser werken op zowel uw Windows als uw Apple MacOS computer.

Voordelen van een Chromebook zijn:

  • lange inlogtijden zijn verleden tijd, start binnen 10 sec op
  • batterij gaat 8-10 uur mee
  • altijd up-to-date, nooit meer drivers installeren/updaten, lage onderhoudskosten, een beheerlicentie kost € 23,-
  • geen last van virussen
  • eenvoudig in gebruik
  • zeer betaalbaar, ca 40-50% goedkoper dan een laptop

Aandachtspunten: een Chromebook maakt gebruik van Wi-Fi en heeft geen aansluiting voor bedraad internet. Google Chrome Apps functioneren zonder internet. Overige applicaties kunnen niet lokaal geïnstalleerd worden, u bent daarvoor aangewezen op de webbased versies (mits beschikbaar). Voor printen maakt u gebruik van de cloud print mogelijkheden van Google. Dit is een basisfunctionaliteit die niet alle mogelijkheden van uw printer zal kunnen benutten. Chrome OS en Android worden nauwer geïntegreerd, de exacte strategie is nog niet duidelijk.

Tip: Wilt u proberen of een Chromebook een apparaat voor u is? Installeer de Google Chrome browser op uw laptop met de benodigde Chrome Apps en probeer of u voor uw werk uit de voeten kunt door binnen Chrome te blijven werken.

De Chromebook in het nieuws
Aaron Lee, Taipei; Adam Hwang, DIGITIZES [Wednesday 30 December 2015]

Acer wins open bid for 4-year educational Chrome OS Solution procurement

Acer on December 29 announced that it has won a 4-year NT$150 million (US$4.57 million) procurement contract for Chrome OS Solutions for education in an open bid held by the government of Yilan County, northeastern Taiwan.

The procurement consists of more than 2,500 15.6-inch Chromebook notebooks, more than 800 Chromebox desktops, business-use PCs and screens as well as hardware/software integration and management systems, Acer said. Acer will help 12 local integration service providers set up a Chrome OS Solution e-learning environment at 110 elementary and high schools around the county in 110 days, the company indicated. This is the first educational application of Chrome OS Solution in Taiwan, Acer noted.

Acer has cooperated with Google to promote educational applications for Chrome OS in the North America market for a while, the company indicated. In Taiwan, Acer currently has a dominant market share of about 80% in the education sector, the company said.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *