2016: Het einde van de Chromebook nabij?

Pixel C
Google’s Pixel C
Eind oktober meldde de Wall Street Journal dat Google Chrome OS opgaat in Android waardoor er één gecombineerd besturingsysteem ontstaat. De nieuwe Android zou dan moeten draaien op laptops, tablets en desktops, waarvoor grote aanpassingen aan Android nodig zijn. Chrome OS is het lichtgewicht besturingssysteem waarop goedkope Chromebook laptops draaien.

Android is het populaire besturingssysteem voor smartphones en tablets. De reden zou zijn dat Google nu twee geheel verschillende besturingssystemen moet onderhouden en doorontwikkelen, iets wat niet efficiënt is. Al twee jaar geleden werd Sundar Pichal van Google aangesteld om leiding geven aan zowel Android en ChromeOS, met als doel om Android apps te laten werken onder Chrome OS. Alhoewel de ondersteuning nog beperkt is zijn er al Android apps die onder Chrome OS werken.

Kort na het artikel haastte Eric Schmidt, CEO van Google, zich om cryptisch te formuleren dat er gewerkt wordt aan het ‘ombuigen’ van Chrome OS t.b.v. het gebruik op laptops met de naam Chromebooks naar Android. Google wil met Chrome OS nog steeds de low-end PC-markt penetreren. Het is de bedoeling om met het vernieuwde Android de laptop en desktop markt te veroveren. Iets wat met het huidige Chrome OS tot nu slechts beperkt bleef tot een marktaandeel van 3,5%, waarmee het nog steeds ver achter blijft op Windows.

Schmidt sprak niet uit dat Android en Chrome OS definitief in elkaar op zullen gaan. Hij gaf wel aan dat de twee veel beter geïntegreerd kunnen worden zonder daarbij te vertellen hoe dit gerealiseerd gaat worden.

Twee maanden geleden introduceerde Google de Pixel C, een Android tablet met een toetsenbord als cover. Dit zou een voorbode kunnen zijn van een verdere integratie van de twee besturingssystemen. De Pixel C is nog steeds een kostbaar apparaat. Net zoals de Apple iPad Pro en de Microsoft Surface die, beide inclusief toetsenbord, zich bewegen tussen de € 650 en € 1.100,-.

Een Chromebook met Chrome OS is, met een prijs van rond de € 300,-, nog steeds het goedkoopste alternatief voor een knappe laptop die circa 2 x zo veel kost. Een Chromebook blijft vooralsnog een prima kosteneffectieve oplossing. Daarnaast is een Chromebook een onderhoudsvrij apparaat wat telkens bij het opstarten door Google geüpdatet wordt. Dit alles geredeneerd dat je met generieke web applicaties en/of Google Chrome Apps uit de voeten kunt, want een Chromebook is in principe een Chrome browser als besturingssysteem in de vorm van een laptop. Met deze kenmerken is het een uitstekend device voor gebruik in de klas al is het hierbij niet helemaal helder welke strategie Google gaat volgen.

 

2 thoughts on “2016: Het einde van de Chromebook nabij?

  • Redactie zegt:

   Beste Willem,

   Je hebt gelijk en dat geldt ook voor Chrome als geïnstalleerde ‘browser’ op een computer. De moderne browsers krijgen steeds meer offline mogelijkheden. (Zie chrome://flags).’Kale’ browser doet dit geen recht aan, ik heb dit aangepast 🙂 Sinds augustus dit jaar laat Google alleen nog maar Chrome Apps toe die on- en offline werken. Zolang je met Chrome Apps uit de voeten kunt is dit prima. Vanaf februari 2016 zullen alleen de apps die dit ondersteunen nog te gebruiken zijn.

   Groet, Frits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *