Het bureaublad van de toekomst

BureaubladMet de opkomst van steeds meer webbased toepassingen en bijvoorbeeld Chromebooks neemt de functie van het traditionele bureaublad af en is er behoefte aan een alternatief binnen de browser. Daarbij zijn verschillende oplossingen denkbaar waarbij in veel meer gevallen veel meer mogelijk is dan bij het traditionele bureaublad.

 

Standaard oplossing binnen specifieke browser

Een voorbeeld van een standaard oplossing binnen een specifieke browser is de zogenaamde apps-knop binnen Google Chrome. Met behulp van deze knop kun je een overzicht maken van webtoepassingen waar je als organisatie op gestandaardiseerd bent. Deze kun je vinden binnen de Chromeshop. Vervolgens kun je het samengestelde overzicht naar alle gebruikers binnen je organisatie pushen. Een voorbeeld van een dergelijk overzicht zie je in onderstaande afbeelding.

Schermafbeelding chrome shop

Bovenstaande veronderstelt dat al je gebruikers bekend zijn binnen de beheeromgeving van Google (niet echt wenselijk als je als organisatie verder bijvoorbeeld gestandaardiseerd bent op Windows of iOS). Bovendien ben je voor wat betreft de links die kunnen worden aangeboden afhankelijk van wat er beschikbaar is in de Chrome shop, tenzij je zelf tijd wilt steken in het ontwikkelen van apps.

Belangrijk nadeel van deze optie, tenslotte, is dat de oplossing alleen werkt binnen Chrome en niet binnen andere browsers.

 

Standaard oplossing voor gebruik binnen meerdere browsers

Een eerste voorbeeld van een standaard oplossing voor gebruik binnen meerdere browsers is Yurls.net (afkorting voor your URL’s). Vergelijkbaar hiermee is Symbaloo.com. Binnen beide toepassingen kun je eenvoudig een overzicht van weblinks aanmaken die je vervolgens met collega’s kunt delen. In onderstaande figuur is een voorbeeld opgenomen van een pagina binnen Symbaloo die door iemand binnen het primair onderwijs is ingericht.

Schermafbeelding symbaloo

Zowel Yurls als Symbaloo zijn laagdrempelige oplossingen, waarbij Yurls ten opzichte van Symbaloo als voordeel heeft dat je niet wordt lastig gevallen door allerlei reclame-uitingen.

 

Een minder laagdrempelige oplossing, die standaard is, browseronafhankelijk is en veel meer potentie biedt, is de zogenaamde app launcher binnen Office 365. Middels de app launcher kan een beheerder een groot aantal hyperlinks naar webtoepassingen aanbieden. Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld. Het minder laagdrempelige zit hem daar in dat alle medewerkers een Office 365 account moeten hebben en moeten inloggen op Office 365 om met de app launcher te kunnen werken. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn wanneer in bredere zin gebruik wordt gemaakt van Office 365. In dat geval kan de app launcher bijvoorbeeld prima worden geïntegreerd in een gepersonaliseerde startpagina van een medewerker waar ook het laatste nieuws wordt gepubliceerd.

Schermafbeelding app launcher

Wat mij betreft is dat het ideaalplaatje van het bureaublad van de toekomst: een gepersonaliseerde startpagina op het web waar je als medewerker het laatste organisatie-nieuws vindt en van waaruit je door kunt klikken naar je bestanden, interne protocollen én veel gebruikte webtoepassingen. Dat allemaal binnen een willekeurige browser, zodat je echt any time, any place en via any device kunt werken. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, er zijn organisaties die er al mee werken …..

 

Maatwerk

Als je voorgaande wilt realiseren, of meer, en niet uit de voeten kunt met bijvoorbeeld de standaard functionaliteiten binnen Office 365, dan kun je er ook voor kiezen zelf een webpagina te bouwen die de gewenste functionaliteiten biedt. Voordeel daarvan is bijvoorbeeld dat de mogelijkheden op het gebied van vormgeving dan veel uitgebreider zijn. Binnen Office 365 zijn die mogelijkheden er ook wel, maar je bent dan bezig met maatwerk dat verloren kan gaan op het moment dat een update door Microsoft wordt doorgevoerd.

Nadeel van maatwerk is dat het al snel duurder is dan een standaardoplossing zoals die binnen Office 365 beschikbaar is.

 

 

 

One thought on “Het bureaublad van de toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *