De computer doet het niet

ComputerstoringDe computerstoring binnen de school begint meestal met de algemeen ingeburgerde kreet: “hij doet het niet”. Echt zo’n uitspraak waar je vanuit het perspectief van de IT beheerder bar weinig mee kan. Maar daar heeft de docent natuurlijk lak aan, en terecht. Want die wil gewoon aan de slag. En als je de les geheel digitaal hebt voorbereid en ‘het systeem’ lijkt het niet te doen dan heb je dus gewoon een probleem. Helemaal met 30 stuiterende pubers voor je neus.

Waarom de computer in dit soort gevallen altijd een hij is lijkt mij voer voor psychologen. Maar los daarvan is hij doet het niet een lastig vertrekpunt. Dat kan namelijk van alles zijn. De docent die een bepaald programma niet kan opstarten en de docent wiens computer volledig lijkt te zijn overleden hebben namelijk hetzelfde probleem: ze kunnen niet digitaal aan de slag. Maar wat er nou technisch precies aan de hand is? Iemand die op school de taak heeft om de eerste hulp bij ongelukken te verlenen (op computergebied) kan enkele eenvoudige controles uitvoeren. En de centrale servicedesk kan nog wat verder graven om de achterliggende oorzaak te vinden. Een goed ingerichte servicedesk is essentieel voor een goed functionerende IT omgeving op uw school. Maar in het moderne IT landschap in het onderwijs is sprake van een sluimerend probleem.

Vroeger was alles lekker overzichtelijk. U had een leverancier die alles voor u regelde. Maar om meerdere redenen werkt dat model niet meer. Er wordt alsmaar meer software als dienst betrokken bij een steeds breder worden pallet aan leveranciers. Daarnaast zijn er steeds meer gespecialiseerde IT dienstverleners actief binnen de school. Vaak zitten hier technisch zeer bekwame leveranciers tussen. Maar het is bijna een gouden regel dat hoe technischer de leverancier is hoe slechter hij communiceert. Echte techneuten zijn wars van procedures en strakke communicatielijnen. En hoewel deze dienstverleners absoluut noodzakelijk zijn binnen de moderne IT omgeving van de school begrijpen ze minder van ‘het ritme van de school’ dan die vroegere leverancier.

Veel technische IT dienstverleners lijden aan het DNA syndroom. “Nee, het staat niet in het contract maar ook in het weekend zijn wij altijd bereikbaar, dat zit in ons DNA”. En in die valkuil niet u dus niet trappen. Juist het grote aantal leveranciers en de afhankelijkheid tussen die verschillende IT dienstverleners vraagt om een strakke aansturing. Want als die computer het dus niet doet dan kunnen de oorzaken legio zijn. Het apparaat zelf, de software, het netwerk en ga zo maar door. Verschillende partijen zullen dus moeten samenwerken. Uw servicedesk hoeft het onderliggende technische probleem niet zelf hoeft op te lossen maar dient wel een effectieve samenwerking tussen de verschillende leveranciers te realiseren. En dat gaat dus vooral om communiceren en sturen op heldere prestatie-indicatoren. Klinkt lastig en dat is het ook. Maar zonder regie is een goede inzet van IT tegenwoordig niet meer mogelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *