1 op 3 jongeren presteert minder door social media

Verslaafd aan social mediaHet Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft recent onderzoek gedaan naar het gebruik van social media door jongeren in de leeftijdscategorie 12- 25. Mijn conclusies: mijn kinderen zijn redelijk representatief voor hun leeftijdgenoten en hulp voor de jongeren lijkt geboden aangezien per saldo 1 op de 3 minder presteert door het gebruik van social media.

 

Wie kent het niet?

Er komt een puber binnen op je verjaardagsfeestje binnen. “Gefeiliciteerd enne … had ik jullie WiFi-code al? Of: de kinderen komen ’s morgens naar beneden en checken voordat ze voor het ontbijt aanschuiven eerst systematisch Snapchat en Instagram.

Gezien de cijfers uit het onderzoek van het CBS moet het vrijwel iedereen bekend voorkomen. Immers: 80% van de jongeren tussen 12 en 25 jaar is actief op social media en naar nu blijkt besteedt 25% van hen meer dan 3 uur per dag aan social media. Voor de leeftijdscategorie 12-18 jaar is dit percentage overigens nog substantieel hoger, namelijk 41%.

 

Onderzoek CBS

Bovenstaande cijfers verrasten mij niet eens zo. Immers, er zijn al eerder onderzoeken gedaan naar de mate van gebruik van social media. Bovendien heb ik zelf 2 kinderen in de leeftijdcategorie tussen 12 en 18 jaar en komen er dus de nodige jongeren in die leeftijd bij ons over de vloer. En wat doen die als ze thuis zijn en niet met huiswerk bezig zijn? Switchen tussen Youtube op de laptop en Snapchat of Instagram op de smartphone. Een storing op interactieve TV van KPN doet niemand iets, maar zodra de WiFi hapert is het huis te klein.

Het CBS heeft nu als eerste onderzocht wat dit intensieve gebruik van social media met de jongeren doet. Er is gekeken waarom zij het gebruiken, hoe belangrijk het voor hen is en wat de invloed is op hun leven.

 

Resultaten op hoofdlijnen

Voor wat betreft het waarom: meer dan 70% van de jongeren geeft aan actief te zijn op social media om de verveling tegen te gaan. Vervolgens is het verblijf op social media blijkbaar het leukste wat ze kunnen verzinnen, want meer dan 90% van de jongeren die op social media actief zijn geven aan dat zij dit doen omdat zij het gewoon leuk vinden.

Voor wat betreft het belang van social media geeft ruim 60% van de jongeren aan dat het hen een goed gevoel geeft wanneer bijvoorbeeld berichten van hen worden geliked. Iets minder dan 20% geeft aan verslaafd te zijn. In werkelijkheid zou dit percentage naar mijn mening hoger moeten zijn aangezien ruim 30% aangeeft het onprettig te vinden om ergens te zijn waar men niet online is en ruim 27% bang is dingen te missen wanneer men niet actief is op social media. Volgens mij neigt dat toch ook naar verslaving. Overigens liggen deze percentages voor 12-18 jarigen nog weer hoger dan voor 18-25 jarigen.

Voor wat betreft de invloed van social media op hun leven geeft het merendeel aan dat social media geen invloed op hun leven hebben. Echter, 39% van de jongeren geeft aan dat het gebruik van social media leidt tot concentratieproblemen, ruim een kwart ervaart een negatieve invloed op hun nachtrust en ruim 20% vindt dat social media een negatieve invloed hebben op hun school- en studieresultaten. Echter, wanneer je concentratievermogen afneemt, zullen je studieresultaten op den duur waarschijnlijk ook afnemen. Vandaar mijn conclusie dat 1 op de 3 jongeren minder presteert als gevolg van social media.

 

Wat te doen?

Jongeren lijken toch de nodige sturing nodig te hebben als het gaat om het gebruik van social media. Ouders kunnen bijvoorbeeld de afspraak met hun kinderen maken dat de telefoon uit gaat als ze huiswerk gaan maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer een kind aan het leren is en wordt afgeleid het vervolgens zo maar 5 minuten kan duren voor ze weer op hetzelfde concentratieniveau zitten. Ik denk overigens dat dit voor volwassenen niet veel anders is. Ik herken het bij mezelf ook.

Scholen moeten mijns inziens meer dan nu aandacht besteden aan mediawijsheid. Jongeren geven dit zelf ook aan. Bijvoorbeeld in het NIOT (now it’s our turn) -onderzoek uit 2013. Zij blijken behoefte te hebben aan structuur en vinden het moeilijk die zelf aan te brengen. Aan knoppenvaardigheid ontbreekt het meestal niet, maar als het erom gaat op een goede manier met media en informatie om te gaan, dan valt er nog een hele wereld te winnen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *