Wi-Fi is zo passé!

Li-Fi Expanding Visions
Li-Fi m.b.v. LED lampen

Wi-Fi, we maken er allemaal en steeds meer, gebruik van. We weten niet beter. Hoe lang gaan we nog hiermee door? Er staat namelijk een opvolger met de naam ‘Li-Fi’ aan de poort te rammelen! En Li-Fi werkt niet met radiosignalen maar met lichtsignalen. Stel je voor dat de miljarden lampen die we gebruiken ingezet gaan worden als Li-Fi hotspot.

De dekkingsgraad en de energiebesparing zouden gigantisch zijn. De Estlandse start-up Velmenni claimt dat zij getest hebben met snelheden van 1Gbps. De theoretische snelheid zou zelfs 244Gbps bedragen.

De Duitse natuurkundige Harald Haas lanceerde 4 jaar geleden in een TED presentatie om LED-lampen als draadloze router in te zetten. Haas richtte pureLifi op, een technologie bedrijf als spin-off van de universiteit van Edinburgh waar Haas aan verbonden is. Vier dagen geleden pureLifi een samenwerking met de Franse firma Lucibel aan.

Zij spreken de verwachting uit dat 3e kwartaal 2016 de eerste producten leverbaar zijn.

Het einde van Wi-Fi?

Zo een vaart zal het niet lopen. Omdat het om licht gaat is de beperking dat de signalen niet door muren heen gaan. Om er praktisch mee te kunnen werken zal een pand al snel geheel van Li-Fi LED-verlichting moeten worden voorzien. Toch gaat het hier om een baanbrekende technologie die veel potentie biedt. Al was het alleen maar voor de energiebesparing op de 1,5 miljoen Wi-Fi zenders van de providers die 24 x aanstaan.


Demo van een Li-Fi verbinding door Harald Haas

21 januari EV-mini seminar: IT Servicedesk: ‘At your service!’

Klik hier voor het programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *