Speech to text: handig voor dyslecten?

Expanding VisionsDit is een primeur. Dit is namelijk de eerste blog die ik niet getypt heb maar heb ingesproken via een add on binnen Google Docs (sinds afgelopen week beschikbaar). De blog gaat over speech to text binnen Google Docs, hoe dit werkt en wat je er mee zou kunnen in het onderwijs en dan specifiek voor dyslecten.

Om een indruk te geven van de kwaliteit van speech to text binnen Google Docs heb ik zo min mogelijk correcties uitgevoerd en ben ik zo dicht mogelijk bij de tekst gebleven zoals die werd weergeven door Google Docs. Ik heb een uitzondering gemaakt voor deze inleiding om er voor te zorgen dat niet iedereen direct af haakt vanwege de taalfouten. Toch is ook deze inleiding tekst voor 80 procent ingesproken.

 

Hoe het werkt

Toen ik vrijdag las Google edon (herstel: add on) Google Docs beschikbaar gesteld mee tekst inspreken zodat ik niet hoef te typen ING om gelijk te installeren. Dit gaat heel simpel. Vanuit een txt bestand binnen Google Docs klik je op in ons (herstel: add ons) boven in menubalk en vervolgens selecteren in de bijbehorende App Store. Als je de app hebt geïnstalleerd John vervolgens weer voor ons in activia speech recognition. Je kunt nu eenvoudig de taal instellen vervolgens drukken opstarten om tekst inspreken. Ik ben er nog steeds niet uit hoe je aan het einde van een zin punt plaatsen. Dat heb ik dus nog maar even met de hand gedaan. Door vervolgens zin voor zin in te spreken heb je in ieder geval aan het begin van de regel een hoofdletter. Ook heb ik gemerkt dat je luid en duidelijk moet spreken voor een fatsoenlijk resultaat. Zie je dat? Het gaat nu even goed.

 

Kun je hier iets mee in het onderwijs?

Toen ik overleg en ons las moest ik direct denken aan kinderen met dyslexie. Zou dit niet een geweldige tool voor een zijn om voelt (herstel: bijvoorbeeld) een werkstuk te schrijven? Nu ik het resultaat zo zie Luiten antwoord nee. Hetgeen hiervoor staat kan een dyslect waarschijnlijk ook op eigen kracht. En misschien nog wel sneller dan dat ik nu heb gedaan. Ik zou de tool Ik wil wel zelf kunnen gebruiken door als ik onderweg ben teksten inspreken in de auto en vervolgens thuis uit werken. Ik heb overigens ook nog een app om gevonden waarmee teksten vanuit Google Docs kan baby serum (herstel: publiceren) naar WordPress: het content management systeem waarmee wij onze blog beheren.

 

Ik zal niet zeggen dat ik de laatste keer is dat ik heb ingesproken want speech to text ontwikkelt zich snel maar eens onderblok (herstel: de eerstvolgende blog) zal ik toch niet (herstel: weer) typen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *