Wie wil er nog een beheerde werkplek?

OControlenze iPad of laptop van thuis is eigenlijk ook onbeheerd of het beheer voeren we zelf uit. De tijd dat we een dag bezig waren met het opnieuw installeren van een desktop of laptop is al enige tijd geleden. Met name het kopiëren van alle persoonlijke bestanden en instellingen is een tijdrovende bezigheid. Anno 2015 werken we in de cloud of maken we automatisch een back-up naar een cloudtoepassing. Hierdoor zijn we in een fractie van tijd weer online als onze laptop toch verloren gaat. De vraag die dan opkomt: is beheer van een werkplekapparaat nog nodig?

Op werkplekken van leerlingen, die meestal door meerdere leerlingen gebruikt worden, kan ik mij voorstellen dat het handig is om het een en ander dicht te timmeren. Hiermee wordt voorkomen dat na ieder gebruik tal van instellingen teruggezet moeten worden en dat de volgende leerling onnodig moet wachten.

Voor medewerkers ligt dat mogelijk anders. Veel medewerkers beschikken over een eigen laptop of desktop en voelen zich daar steeds meer verantwoordelijk voor en willen gebruikers steeds zelf kunnen bepalen wat zij wel / niet op op hun laptop installeren. Meer controle levert hier doorgaans een hogere beheersinspanning op. Als daarentegen alles in de cloud opgeslagen wordt en de gebruikte programma’s ook van het internet afkomen, dan blijft er nog minimaal beheer over. Hetgeen overblijft bestaat uit beveiliging (virusbescherming en toegang), updates en printen.

Voor het minimale beheer is geen complete server inrichting met uitgebreide beheerafdeling nodig.  Onder andere Optitune, Spiceworks en Microsoft Intune bieden oplossingen voor het uitvoeren van dit lichtgewicht beheer zoals het afdwingen van een virusscanner, andere vaste instellingen, het  installeren van een (beperkt) aantal applicaties, bijhouden wie welke applicaties gebruikt, updates, instellen van netwerkvoorkeuren en het plaatsen van snelkoppelingen. De volledig beheerde werkplek raakt uit de tijd.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *