Vast wel eens mee te maken gehad. Een (Europese) aanbesteding uitgevoerd waarbij ook een IT-contract opgesteld wordt Het kost je veel tijd en geld om een goed inhoudelijk en juridisch dichtgetimmerd IT-contract op te stellen. Maar waar doe je het voor?
Heeft het nog wel zin om zoveel tijd en geld te besteden aan het opstellen van een IT-contract? In de praktijk blijkt namelijk dat contracten, nadat deze zijn getekend, in de ‘la’ verdwijnen. Hoeveel scholen zijn er die (jaarlijks) het IT-contract(en) uit die ‘la’ halen en gaan controleren of de geleverde IT-diensten of middelen nog in overeenstemming zijn met de gemaakte afspraken? Of dat afspraken moet worden aangepast omdat er een veranderende behoefte is?
Vaak wordt er geklaagd over de IT-leverancier. Want ze doen niet wat we willen of verwachten. We vergeten echter dat er afspraken zijn gemaakt die, naar blijkt uit de praktijk, in de meeste gevallen door de IT-leveranciers keurig worden opgevolgd. Dat maakt dat er helemaal geen reden tot klagen over de IT-leverancier is. Maar ja, je ervaart toch iets anders dan je van de IT-leverancier had verwacht.
Doorbreek die impasse door het IT-contract uit de ‘la’ te halen en deze te toetsen op:
- de geleverde IT-diensten en middelen;
- in hoeverre het contract aansluit op de behoefte en verwachtingen;
- welke afspraken er moet worden gemaakt om de IT-diensten en -middelen weer in lijn met de behoefte en verwachtingen te brengen.
Wat is er aan de hand en wat maakt dat we ontevreden zijn over de IT-leverancier(s). Je bent niet de eerste die tot een verrassend inzicht komt. Al eens nagegaan wat die frustratie over en mismatch met de IT-leverancier u kost? Investeer dan in het toetsen van het IT-contract en verbeteren van de afspraken en daarmee de relatie. Die investering is snel terugverdiend.
Een goed contract opstellen is best, maar doe er dan ook wat mee!