Het hybride brein komt eraan

Hybride breinVolgens Google’s futurist Ray Kurzweil zullen rond 2030 de eerste mensen met een hybride brein rondlopen. Dat betekent zoiets als een menselijk brein dat continue verbonden is met de cloud. Schijn je slimmer van te worden. Klinkt reuze spannend en ook wel eng. Ik hoor de tegenstanders al in het geweer komen. Wat we gemakshalve vergeten is dat zo’n hybride brein, mocht het er ooit echt van komen, slechts een onderdeel is van de weg die we al lang geleden zijn ingeslagen. En er is geen weg terug.

De moderne mens heeft toegang tot een schier oneindige hoeveelheid data en daarmee informatie. En dat heeft ons handelen en functioneren enorm veranderd. Zo had ik recent behoefte aan (achtergrond)informatie over een specifiek product waar ik absoluut geen kaas van gegeten had. Na enkele uren zoeken was ik natuurlijk nog geen expert maar ik had wel voldoende bagage om gerichte vragen aan de leverancier van het product te kunnen stellen. Op verschillende fora had ik voor- en nadelen en risico’s kunnen verzamelen en via social media wist mijn netwerk mij van veel tips te voorzien. En dat in slechts een paar uurtjes.

We staan nog maar aan het begin. Nu moest ik nog ‘handmatig’ zoeken maar de digitale assistent is in opkomst. Een goed voorbeeld daarvan betreft Siri, de spraak gestuurde vraagbaak van Apple. Vaak levert een vraag direct een goed antwoord op, nog veel vaker gaat het hopeloos mis. Siri is een meester in het geven van hilarische antwoorden op ogenschijnlijk eenvoudige vragen. Maar dat maakt niet uit. Elke dag wordt deze assistent een beetje slimmer. Over 5 jaar zullen (spraak gestuurde) digitale assistenten een dusdanig hoog niveau hebben dat ze echt gemeengoed zullen worden. IBM toonde met zijn supercomputer Watson al aan dat het onderscheid tussen mens en machine aan het vervagen is. Niet alleen won Watson met overmacht de kennisquiz Jeopardy!, het ding weet zelfs ironie te herkennen. Een prestatie van formaat.

Feit is dat de digitale wereld steeds meer wordt verbonden met de analoge wereld. De vraag is of we er dommer of slimmer van worden. Tegenstanders zullen ongetwijfeld roepen dat het gemakzucht in de hand werkt. ‘Je hoeft niet meer na te denken, je zoekt het gewoon op’. Ook bij veel onderwijsinstellingen zien wij deze, begrijpelijke, reactie. Clive Thompson, journalist van de New York Times, schetst in zijn boek Smarter Than You Think: How Technology is Changing Our Minds for the Better een genuanceerder en vooral veel positiever beeld. De toepassing van technologie kan ons denkvermogen vergroten, aldus Thompson. De vraag is natuurlijk wel hoe we dit gaan doen. Een fikse uitdaging die zeker ook voor het onderwijs grote gevolgen gaat hebben. En of we gemakzuchtig worden? Thompson geeft hierop een briljant antwoord: “Wat doe je als je de beschikking krijgt over krachtige nieuwe middelen voor het vinden van antwoorden? Moeilijker vragen bedenken!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *