Nieuw: Windows 10…. en daarna niets meer

Windows 10Jerry Nixon van Microsoft kondigt aan dat Windows 10 waarschijnlijk de laatste grote Windows-versie is die Microsoft op de markt gaat brengen. Komt daarmee een einde aan innovatie en nieuwe functionaliteit zoals we die vanaf MS-Dos, Windows 3.11 hebben gekend?

Zeker niet! We zijn alleen aangekomen in een nieuwe fase van de technologische (r)evolutie en sociale en maatschappelijke acceptatie. En dat maakt dat vertrouwde patronen als lancering van een nieuwe versie van Windows er niet meer toe gaan doen.

De ontwikkelingen in de cloud met Web Apps maken dat het platform als Microsoft Windows, Android of Apple iOS er steeds minder toe gaan doen. Waar je naar op zoek bent is de App of Web app die jij ‘handig’ vindt. Vanuit een webbrowser beschik je over alle Web apps die er zijn, onafhankelijk van het platform. Alleen voor de Apps ben je nog afhankelijk van keuze van platform.

De aankondiging van Microsoft dat Windows 10 waarschijnlijk de laatste grote versie is die zij lanceert, is een bewijs dat het platform er niet meer toe gaat doen. Dat wordt nog eens bevestigd doordat Microsoft zegt dat de Apps die zijn gemaakt voor Android of iOS ook op Windows 10 kunnen werken.

Op de tijdlijn gezien kocht je ‘Gisteren’ bewust een IBM, een Compaq, Olivetti of Macintosh, het ging toen om de hardware. ‘Vandaag’ gaat het nog een beetje om het operating systeem dat je kiest. ‘Morgen’ zal het gaan om de applicatie (App of Web app) die je wilt gebruiken en misschien ‘overmorgen’ wel om de informatie die je op jouw manier wilt produceren, verwerken of bewerken. We schuiven steeds verder op waar het echt om gaat. Niet om het blik, niet om het platform niet om de (web) App maar om het resultaat.

Interessant om deze gedachte door te trekken naar leren met IT op school en daar buiten. Hebben we dan nog steeds een discussie of de leerlingen/studenten een tablet of een laptop moeten hebben en of dat dan een iOS, Android of Microsoft apparaat moet zijn?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *