Skype for Business voor het onderwijs?

Skypen doen we privé al erg lang. Voornamelijk met die verre tante in Australië. Dat klinkt als een cliché. Waarom niet in ons dagelijks werk? Het is immers gratis, waarom eigenlijk niet?  Voor zakelijk gebruik heeft Microsoft Skype for Business ontwikkeld (voorheen Lync). Dit is gratis voor het onderwijs.

De werking en functionaliteit van Skype for Business ga ik hier niet behandelen, hierover is ruime informatie te vinden op internet. Wat ik wel interessant vind is de toepasbaarheid in het onderwijs. Een applicatie om mee te bellen, werkt dat? Gebeurt er nu veel anders? Nee, eigenlijk niet. Het gebruik is echter wel iets anders. Ik denk dat we gewend zijn om te bellen met iets in ons hand, bijv. een mobiel toestel of een hoorn. Bij een online tool voor communicatie en samenwerking, zoals Skype for Business, werk je in principe met een headset of je moet een USB hoorn inpluggen. Vervolgens werkt het prima. Je kunt o.a. bellen, korte berichtjes sturen, beschikbaarheid controleren en beeldbellen met collega’s en ook met externen met bijv. een vast telefoonnummer in Eindhoven. Eigenlijk kan alles wat nu met vaste telefonie ook kan. Het lijkt een stuk gewenning: bellen doe ik met een toestel, niet met m’n laptop (‘ik krijg een lamme arm als ik m’n laptop 10 minuten aan m’n oor moet houden’).  Zonde, denk ik. Want op veel plaatsen is een online tool voor communicatie prima inzetbaar én financieel aantrekkelijk!

Ik denk dat het ook prima inzetbaar is voor onderwijsinstellingen. Mogelijk als toevoeging of als gehele vervanging van de vaste telefonieomgeving. Of gaat de smartphone het winnen? Met onze smartphones kunnen wij immers prima bepalen wanneer we voor wie bereikbaar willen zijn. We kunnen ook beeldbellen, conferenties voeren en doorverbinden. Online samenwerken is wel wat lastig op een klein scherm…Telefoontoestel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *