Het bureaublad van de hele nabije toekomst

Bureaublad van de toekomstMet de opkomst van steeds meer webbased toepassingen neemt het aantal icoontjes op het traditionele bureaublad van een gebruiker steeds verder af (tenzij je iedere weblink onder een snelkoppeling plaatst). En als je met een chromebook werkt heb je niet eens meer een bureaublad. Hoe zorg je dan dat een gebruiker toch alle gebruikte toepassingen die her en der op het web staan makkelijk kan benaderen? En niet net als met de paaseieren telkens aan het zoeken is naar URL’s, user-id’s en wachtwoorden?

 

Van simpele naar geavanceerde oplossingen

Meest simpele oplossing is dat een gebruiker binnen de browser een lijst van favoriete websites aanmaakt. Echter, iedere gebruiker moet deze lijst zelf aanmaken, tenzij het beheersysteem daarin voorziet.

Een tweede oplossing is dat je via een toepassing als Yurls.net een overzicht van websites maakt per school, groep, en/of vak. Dit kan desgewenst één iemand binnen de school voor de hele school doen.

De meest geavanceerde oplossing is dat je een portal inricht met behulp van bijvoorbeeld Sharepoint (Online) of Google Apps. Op die manier kun je een deels gepersonaliseerde startpagina voor medewerkers realiseren waarop je bijvoorbeeld ook het laatste nieuws publiceert, polls plaatst en links opneemt naar bijvoorbeeld de vijf laatste bestanden die een medewerkers bewerkt heeft. Door ervoor te zorgen dat een medewerker altijd op de startpagina uitkomt wanneer hij/zij inlogt kun je op deze manier gelijk ook een impuls geven aan de interne communicatie. Door er vervolgens ook een identity- en accesmanagementtool achter te hangen kun je desgewenst single sign on naar alle webbased toepassingen realiseren. Een medeweker klikt in dat geval vanuit zijn startpagina door naar een webbased toepassing zonder opnieuw te hoeven inloggen.

 

Welke oplossing is de beste?

Dat is sterk afhankelijk van de ambities en de beschikbare middelen. Op het moment dat je als organisatie volledig tijd- en plaatsonafhankelijk wilt werken en in dat kader bijvoorbeeld ook al je bestanden in een omgeving als Sharepoint of Google Apps plaatst is de stap naar de inrichting van een portal binnen diezelfde omgeving een relatief kleine. En vanuit communicatief oogpunt een zeer wenselijke.

Op het moment dat voorgaande niet van toepassing is en de middelen beperkt zijn is een oplossing met behulp van een toepassing als Yurls.net misschien beter en financieel veel aantrekkelijker. Nadeel van deze variant is dat het realiseren van bijvoorbeeld Single Sign On naar diverse webbased toepassingen (iets wat steeds meer voordeel oplevert naarmate het aantal gebruikte webbased toepassingen toeneemt) niet mogelijk is. Wat overigens geen onoverkomelijke problemen hoeft op te leveren op het moment dat de webbased toepassingen de mogelijkheid bieden om een ingevoerde user id en wachtwoord vast te houden.

Voorgaande is wat mij betreft wel een minimum variant. De eerder geschetste meest simpele oplossing (iedere gebruiker maakt een lijst van favorieten aan in de browser) zal namelijk naar verwachting de meeste onvrede bij eindgebruikers opleveren doordat het de meeste inspanning van hen vraagt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *