Electriciteit: De stekker moet er vaker uit!

Zoals gewoonlijk waren we in de ochtend van vrijdag 27 maart gewoon aan het werk. Ik was op kantoor in Huizen een sessie aan het doornemen over kennisportalen die ik die middag bij Microsoft zou geven aan diverse onderwijsinstellingen. Het licht knipperde een keer en toen was het opeens uit, het werd stil. Geen  elektriciteit meer! Niet alleen bij ons maar ook bij de buren bleek, nee de hele wijk zat zonder elektriciteit. Via de laatste Twitterberichten lazen we dat Noord Holland en een deel van Flevoland zonder elektriciteit zat. Het telefoonnetwerk, 3G en 4G vielen ook uit.

stroomuitval ITPlotseling waren we onthand. De economische impact is enorm. Toch merkte ik ook iets positiefs. Onderweg naar Schiphol passeerden we drukke kruispunten waar verkeerslichten het natuurlijk niet deden. Waar we anders elkaar amper ruimte geven om in te voegen werd zelfs wachtend verkeer van links ook voorgelaten. Bij de gesloten spoorwegovergang stond een verkeersregelaar vriendelijk zwaaiend om de beurd het verkeer doorgang te verlenen. Het leek wel of met het uitvallen van veel technologie we met elkaar wat socialer waren dan ‘normaal’.

Minister Kamp gaf terecht aan dat wij in Nederland met 99,99% continue elektriciteit het heel goed doen. Dat is heel mooi maar het plotseling uitvallen van elektriciteit brengt ons toch wel in verwarring. Zeker als we bijvoorbeeld tijdens een les afhankelijk zijn van elektriciteit. Het digibord doet het niet maar er is ook geen licht.

Mjin voorstel: elke laatste vrijdag van de maand op school ‘de stekker er uit’. Dus wel school maar geen gebruik van elektriciteit. Zo bereiden we ons voor op onverwachte uitval van elektriciteit. Het maakt ons creatief en inspireert wellicht tot nieuwe ideeën hoe technologie in te zetten. Soms moet je het licht even uit om het opnieuw ‘te ontdekken’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *