Digitaal samenwerken, wat heb je daarvoor nodig?

We werken allemaal wel in de een of andere vorm samen. Sterker nog in een organisatie als een school kun je alleen functioneren door samen te werken. Als de onderlinge relaties goed zijn zal de fysieke samenwerking grotendeels ‘vanzelf’ plaatsvinden. Althans, dat lijkt zo.

Stel er is geen schoolgebouw waar je elkaar kunt ontmoeten, of je werkt in een gebouw met een inrichting van een eenpersoonscellencomplex waarin je totaal bent geïsoleerd van je studenten/leerlingen en collega’s. Samenwerken is dan onmogelijk.

faciliteren IT samenwerken EVOm te kunnen samenwerken moet er dus naast goede relaties, kennis en vaardigheden ook faciliteiten zijn die het ontmoeten, het uitwisselen van informatie e.d. mogelijk maken.

Zoals het fysieke samenwerken moet worden gefaciliteerd is het ook nodig om de virtuele of digitale samenwerking te faciliteren. Doe je dat niet dan gaat men zelf op zoek naar een voorziening om informatie te kunnen opslaan, delen, communiceren, kennis uit te wisselen e.d. Er zijn genoeg (gratis) webdiensten als Cotap, Google Apps, iCloud. Probleem hierbij is dat de informatie en de kennis niet meer per definitie voor de school (je andere collega’s, studenten/leerlingen) beschikbaar is. Wil je als school informatie en kennis duurzaam kunnen ontwikkelen en delen en samenwerking aan projecten mogelijk maken dan is een schoolbrede digitaal samenwerkingsplatform noodzakelijk.

Zo’n digitaal samenwerkingsplatform is in alle soorten en maten verkrijgbaar. Zomaar kiezen voor een product is volgens mij per definitie fout. Wat je nodig hebt om digitaal samen te kunnen werken is namelijk sterk afhankelijk van onder andere:

  • met wie je samen werkt (alleen met medewerkers en studenten of ook met derden);
  • hoe je samen werkt (processen);
  • of er informatie met andere systemen wordt uitgewisseld (koppelingen);
  • waaraan je samenwerkt (documenten, presentaties of ook video’s en CAD-tekeningen);
  • de informatiehuishouding (archiveren, classificeren, structuur e.d.);
  • hoe je wilt vinden en wat je wilt vinden (alleen bestanden of ook kennis?);
  • of je met elk willekeurig apparaat toegang tot de samenwerkingsomgeving wilt hebben (ook privé laptops en tablets?);

Je gaat toch ook eerst bepalen hoe het onderwijs er ‘uit komt te zien’ voordat je een schoolgebouw gaat inrichten?

Dit is de zevende bijdrage in een serie blogs over digitaal samenwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *