De impact van digitale disruptie

Digitale disruptie 1We spreken van digitale disruptie als bestaande markten of branches ontwricht worden door nieuwe technologiën. Voorbeelden zijn Netflix voor televisie, Uber voor de taxiwereld en AirBnB voor de reiswereld. En ook in het onderwijs hebben we te maken met digitale disruptie. MOOC’s, flipping the classroom, digitale leer- en werkomgevingen, gepersonaliseerd leren, vaardigheden van de 21ste eeuw.

Allemaal effecten van een sterk veranderende maatschappij waardoor we ons realiseren dat we het onderwijs anders moeten gaan inrichten. We verkeren nog vooral in de fase van ‘bewust onbekwaam’ en zijn nog zoekende hoe we hier het best op kunnen inspelen. We spreken ook wel over de 4e industriële revolutie. Digitale disruptie betekende het einde van Kodak en de Free Record Shop en hoe gaat het aflopen met HEMA, V&D en Blokker?

Wat gaat er gebeuren met de onderwijsinstellingen die niet of niet tijdig inspelen op de digitale disruptie? En welke maatregelen neemt de overheid  om het onderwijs hierin te ondersteunen? In een artikel uit de Harvard Business Review blijkt dat het innovatievermogen in Nederland stagneert! The Fletcher School at Tufts University onderzocht de stand van zaken in 50 landen. Zij hanteerden een indeling in 4 zones:

  • Stand Out countries have shown high levels of digital development in the past and continue to remain on an upward trajectory.
  • Stall Out countries have achieved a high level of evolution in the past but are losing momentum and risk falling behind.
  • Break Out countries have the potential to develop strong digital economies. Though their overall score is still low, they are moving upward and are poised to become Stand Out countries in the future.
  • Watch Out countries face significant opportunities and challenges, with low scores on both current level and upward motion of their DEI. Some may be able to overcome limitations with clever innovations and stopgap measures, while others seem to be stuck.

Specifiek Nederland wordt genoemd als een ‘stall out’ land. Verlies van momentum en het risico om achter te blijven. Klik hier voor het HBR-artikel ‘Where The Digital Economy Is Moving The Fastest’. Het artikel beschrijft het als volgt:

The Netherlands, meanwhile, has been rapidly losing steam. The Dutch government’s austerity measures beginning in late 2010 reduced investment into elements of the digital ecosystem. Its stagnant, and at times slipping, consumer demand led investors to seek greener pastures.

Het onderstaande plaatje spreekt boekdelen, Nederland staat eenzaam linksboven… En dat is wel even schrikken. Digitale disruptie leidt tot digitale transformatie. Hoe zie uw aanpak eruit?

Digitale evolutie index
Klik op het plaatje voor een vergroting

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *