Wat maakt digitaal samenwerken succesvol?

Hoe komt het nu dat men in de ene instelling wel succesvol digitaal kan samenwerken aan innovaties, projecten en documenten of wat dan ook en in de andere (misschien wel in uw) instelling niet? Zit dit verschil in het IT-budget? Of in de mooie iPads of uitgebreid systeem waarop digitaal kan worden samengewerkt?

EV samenwerken leiderschap veranderen experiment ontplooiingVolgens mij niet. Een gigantisch IT-budget en de mooiste spullen geven geen garantie op succesvol digitaal samenwerken. Willen we succesvol kunnen samenwerken dan zullen er onder andere afspraken moeten worden gemaakt om er voor te zorgen dat de informatiehuishouding op orde blijft. Dat informatie is terug te vinden e.d. Dat zou dus kunnen betekenen dat van hogerhand regels moeten worden opgesteld en strak moet worden gestuurd om er voor te zorgen dat de regels worden nagekomen.

Maakt dat het verschil in succes? Nee, ook niet of liever gezegd niet op deze manier!

Wat maakt digitaal samenwerken dan wel tot een succes? Volgens mij zit dat voornamelijk in hoe je invulling geeft aan de volgende drie factoren:

  1. Inzicht
  2. Vertrouwen
  3. Leiderschap

Ga je regeltjes opleggen? Of zorg je er voor dat men inzicht krijgt in wat het belang en/of gevoeligheid is van informatie? Laat je de medewerkers een kunstje leren of geef je ze vertrouwen en verantwoordelijkheid waarbij zij zelf bepalen hoe zij participeren in de digitale samenwerking?

Succesvol digitaal samenwerken vereist inzicht in mensen en leiderschap dat ruimte biedt aan ontwikkelen en ontplooien.

Dat succesvol digitaal samenwerken geen IT-project is, lijkt me duidelijk. Het gaat dus helemaal niet om het samenwerkingsplatform als SharePoint of welk andere oplossing dan ook. Het is de manier hoe invulling wordt gegeven aan inzicht, vertrouwen en leiderschap wat het succes maakt.

Dit is de vierde bijdrage in een serie blogs over digitaal samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *