En hoe gaan we de tablets beheren? De keuze is reuze!

LMDM-MAMeerlingen, ouders en leerkrachten zijn blij, we gaan eindelijk tablets bestellen! Er is budget voor wel 80 stuks! Ze worden uit voorraad geleverd en staan op een pallet in de hal. En dan begint het pas echt! Het begint met uitpakken en configureren waar we vervolgens 3 dagen druk mee zijn.

En dan gaat het verder, app erbij, app eraf. Wachtwoord van Wi-Fi wijzigt en toen kwam er een update van het besturingssysteem. 80 tablets langslopen… Daar gaan dus heel wat uurtjes werk in zitten. Dat moet toch simpeler kunnen. En dat blijkt te kunnen met een zogenaamde Mobile Device Management (MDM) oplossing. Daar zijn er nog al wat van …: Sophus, Symantec, Landesk, Tangoe, IBM, Good Technology, Mobileiron, Airwatch, Apple configurator, Microsoft Intune, Zuludesk en ga zo maar door.

De keuze is reuze! Met sommige oplossingen kun je 1 platform beheren en met andere weer meerdere. Hoe gaan we dan kiezen? Enkele parameters die hier op invloed hebben zijn:

– gaan we standaardiseren op 1 besturingssysteem of is het vrijheid blijheid? iOS, Android, Windows, het maakt ons niet uit of wel?

– willen we 1 beheersysteem of mogen het er ook 2 zijn? Welk beheersysteem kan al mijn besturingssystemen beheren?

– willen we MDM (het apparaat beheren) of MAM (Mobile Application Management)? MAM is belangrijk als we Bring Your Own Device willen stimuleren. De eigenaar van het apparaat zal het prima vinden als de schoolspecifieke applicatie beheerd wordt, maar zal het niet leuk vinden als de school de controle over het hele apparaat over gaat nemen.

– en is het niet handig als we technisch beheer en applicatie beheer kunnen scheiden? De IT-afdeling beheert technisch en de leerkracht bepaalt met welke app vandaag gewerkt gaat worden. Dat zou mooi zijn (en dat kan).

– hoeveel budget hebben we er voor? MDM/MAM beheersystemen kosten van € 0,- tot  € 60,- per apparaat per jaar! Jawel 3 jaar beheer kan oplopen tot de tegenwaarde van een 0,5 tablet.  Wel snel terugverdiend als je de inspanning omrekent naar beheer-uren, maar toch wel een zure appel als er niet voor begroot is.

Kortom met alleen tablets kopen ben je er niet, er zit meer aan vast en dan hebben we het nog niet eens over wat we er onderwijskundig mee gaan doen. Bezint eer je begint, is hier een toepasselijk credo en misschien blijkt de keuze dan helemaal niet zo reuze te zijn.

Two pupils leaning on a pile of books while reading on touchpad

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *