Waarom zou je nog betalen voor een taalmodule als je ook met Duolingo kunt werken?

DuolingoDeze week zat mijn oudste zoon toen ik thuis kwam weer eens met rode wangetjes achter de tablet. Zeker weer een spannende wedstrijd op Fifa 2015? Niks daarvan. Hij was bloedfanatiek bezig met Engelse taalles via Duolingo. Onder protest legde hij de tablet aan de kant toen we gingen eten en voordat we met het toetje waren begonnen had hij de eerste oefening al weer gemaakt. Wat maakt deze leeromgeving zo aantrekkelijk?

 

Spelenderwijs leren

Ten eerste zijn in Duolingo allerlei spelelementen ingebouwd. Afhankelijk van de prestaties kunnen leerlingen een leven verliezen of punten (lingots) verzamelen. Met de punten die ze verzamelen kunnen ze in een shop allerlei zaken kopen. Kinderen kunnen ook vrienden of klasgenoten uitdagen en vervolgens kijken wie het snelst een aantal opdrachten kan afronden.

Door al deze spelelementen hebben de kinderen helemaal niet het gevoel dat ze met leren bezig zijn en worden ze constant uitgedaagd (iets waar mijn zoon bijvoorbeeld erg gevoelig voor is). Duolingo is daarmee een goed voorbeeld van “spelenderwijs leren”.

 

Directe feedback

Wat Duolingo ook aantrekkelijk maakt is de directe feedback. Dit is niet alleen prettig voor kinderen, maar ook voor school. Onderzoek van John Hattie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat directe feedback één van de belangrijkste variabelen is om de leerprestaties van kinderen in positieve zin te beïnvloeden.

 

Dashboard voor leerkrachten

Bijkomend voordeel is dat een leerkracht achteraf niet al het werk van de leerlingen hoeft na te kijken. Duolingo heeft deze week een dashboard voor leerkrachten gelanceerd waarop een leerkracht de vorderingen van zijn of haar leerlingen kan volgen. Ook zijn de nodige toetsmomenten ingebouwd. Het is denk ik dan ook niet toevallig dat Duolingo deze week bij mijn zoon op school in gebruik is genomen. Door het dashboard zijn de toepassingsmogelijkheden binnen school namelijk fors toegenomen.

 

Gratis

Wat Duolingo tenslotte ook erg aantrekkelijk maakt, is dat het gratis is. Alleen wanneer je een certificaat wilt om aan te tonen dat je de Engelse taal tot op een bepaald niveau beheerst moet je daar voor betalen. Volgens de oprichters van Duolingo blijft het programma gratis. Maar zouden ze daadwerkelijk de verleiding kunnen weerstaan om op termijn niet bijvoorbeeld Eur 0,50  per gebruiker per jaar te vragen? Dan harken ze op basis van het aantal huidige gebruikers wereldwijd ineens Eur 30 miljoen binnen. Want waarom zou anders iemand als de Amerikaanse acteur Ashton Kutcher een paar miljoen in deze toepassing investeren?

Hoe dan ook: gezien het feit dat de toepassing wereldwijd miljoenen gebruikers heeft moet het te allen tijde mogelijk zijn een zeer concurrerende prijs te hanteren en beschik je als school over een toepassing die blijkbaar erg uitdagend is voor leerlingen. En erg effectief als ik afga op wat mijn zoon de afgelopen dagen heeft bijgeleerd.

 

Voorlopig alleen Engels 

Een nadeeltje van Duolingo is wel dat hoewel de marketing-uitingen vermelden dat je verschillende talen kunt leren, je op dit moment alleen nog Engels kunt leren via de website c.q. de app. Het leek me juist zo leuk om op deze manier serieus aan de slag te gaan met Italiaans. Nog even geduld hebben…

https://www.duolingo.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *