We hebben geen idee waar we heen gaan

Unknown-1‘Dingen die baat hebben bij wanorde’ is de ondertitel van het boek met de wat minder toegankelijke titel ’Antifragiel’. De auteur, Nassim Taleb, gaat in dit boek in op de vraag waarom sommige bedrijven overleven en andere met de tijd falen. Het boek is een opsteker, ook voor mensen die van nature chaotisch zijn. Zij hebben, in de ogen van Taleb, een talent voor het leven!

Onwetend
Weg met risicoanalyses, getob over onzekerheid en de angst voor het maken van fouten. Dat propageert Taleb. In zijn boek geeft hij talloze voorbeelden en adviezen. Zoals de uitspraak van Steve Jobs: “Blijf gretig, blijf onwetend ”. Waarmee hij wil zeggen: probeer maar wat, kijk wat er gebeurt, er komt vast iets bruikbaars uit. Misschien dat wat je niet verwacht. Trial and error dus. Iets dat in veel ‘professionele’ organisaties de kop wordt ingedrukt met impactanalyses, business cases en noem maar op.

Technologie
Over technologie schrijft hij: “Weerstand bieden aan nieuwe technologie hoeft niet irrationeel te zijn: even wachten om de werking van technologie door de tijd te laten toetsen is een valide benadering als je vermoedt dat je nog niet over alle benodigde informatie beschikt.”
Irrationeel noemt hij bedrijven die blijven vastklampen aan oude technologie. Zij missen de boot door een verkeerde houding ten opzichte van risicomanagement. Deze weerstand is volgens Taleb op niks meer gebaseerd dan op een chronisch gebrek aan durf onder professionals. Er zijn maar weinig mensen bereid hun baan en reputatie op het spel te zetten om verandering ruim baan te geven.

Digitaal onderwijs
Ook bij de implementatie van IT-trajecten op scholen is het belang van issue- en risicomanagement hoog. We testen tot we een ons wegen en welja, daarna doen we ook nog een pilot. En dan toch zijn er issues als we LIVE gaan. In plaats van risico’s vermijden kunnen we ook leren risico’s tot op zekere hoogte te accepteren.

De geschiedenis laat ons keer op keer zien dat het altijd anders loopt dan we denken. Wat deze week in Parijs gebeurde zegt genoeg. En ook had niemand had voorspeld dat er in 2001 vliegtuigen in het WTC van New York zouden worden geboord. Gelukkig maar, anders waren er misschien nooit zulke inspirerende cartoons verspreid of was het WTC nooit gebouwd of…
Taleb biedt ons een nieuwe mindset aan: verwelkom het onbekende, durf fouten te maken en accepteer: we hebben geen idee waar we naartoe gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *