De 5 frustraties van teamwork

Samenwerken is niet eenvoudig. Hoe dat komt, daar is soms lastig de vinger op te leggen, vooral als je er zelf middenin zit en vooruit wil met die nieuwe ontwikkeling of dat nieuwe project. Patrick Lencioni schreef het boek ‘The Five Dysfunctions of a Team’, in het Nederlands vertaald met ‘De vijf frustraties van teamwork’. Werkt heel verhelderend als je merkt dat een team niet (meer) functioneert.

In het boek schetst hij de volgende piramide:

piramide Lencioni

De basis, het onderste deel van de piramide, is vertrouwen. Ontbreekt dit element, dan functioneert een team niet. Het lijkt misschien een open deur, maar als we kijken naar wat de auteur precies bedoelt, stemt het toch tot nadenken.

Lencioni onderscheidt twee soorten vertrouwen: ‘predictive trust’ en vertrouwen gebaseerd op ‘vulnerability’.

Als je langere tijd met iemand samenwerkt, heb je vaak aan één woord genoeg. Je weet wat iemand denkt wanneer hij iets zegt of weet wat hij zal gaan doen. Dat is vertrouwen dat voortkomt uit de voorspelbaarheid van iemands gedrag. Ook belangrijk.

haantje
Maar waar het Lencioni met name om gaat is vertrouwen op basis van kwetsbaarheid. Wie durft in het team te zeggen: “Ik weet het niet, wil jij me helpen?”, “Het spijt me” of “Ik heb iets doms gedaan”? Wie zich kwetsbaar kan opstellen, kan zichzelf zijn met al zijn talenten en tekortkomingen. Hij hoeft geen rol te spelen en is voor de ander automatisch een betrouwbare partner.

Is een team disfunctioneel door gebrek aan onderling vertrouwen dan zijn er talloze mogelijkheden om het team weer op de rit te krijgen. Zo kunnen feedbacksessie worden georganiseerd; 360 graden feedback bijvoorbeeld waarbij een teamlid niet alleen wordt beoordeeld door zijn leidinggevende maar ook door zijn directe collega’s en de mensen aan wie hij leiding geeft (en v.v.).
De overige delen van de piramide bouwen hierop verder. Hoe kunnen onderlinge conflicten ons verder helpen en blijven we ons betrokken en verantwoordelijk voelen voor het resultaat van het team? Met andere woorden: hoe zorgen we ervoor dat er minder belang wordt gehecht aan de individuele inspanningen en meer aan de teamprestatie? Dat vergt een nieuwe houding van de teamleden, vandaar de voorwaarde dat teamleden zich kwetsbaar kunnen en durven opstellen. De leider van het team is daarbij de belangrijkste speler: als hij het goede voorbeeld geeft, volgt de rest.

In zijn jarenlange loopbaan als consultant werd Lencioni door veel CEO’s ingehuurd als er problemen waren in een (management)team. Hij kan er leuk over vertellen, getuige de filmpjes op youtube (zie bij voorbeeld)

[jwplayer player=”1″ mediaid=”10558″]

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *