2015: Belastinggegevens online, het einde van privacy?

In 2014 was privacy regelmatig in het nieuws. Maar hoe belangrijk is privacy eigenlijk nog? Uw belastinggegevens online is ondenkbaar? Als openbaar informatie bedoel ik hiermee. In Noorwegen is dit niets nieuws onder de zon. Sinds 2008 staan de belastinggegevens van alle Noorse burgers al online! En ook dit is niet nieuw want in Noorwegen zijn de belastinggegevens al sinds 1800 openbare informatie. Bij de Noren is dit ook wel bekend als ‘tax-porno’.

En toch is er dit jaar wel iets veranderd. Je  kunt als Noorse burger alle informatie over iedereen opzoeken nadat je ingelogd hebt. De personen waar van je de belastinggegevens geraadpleegd hebt kunnen zien door wie en wanneer dit gebeurd is. En in Zweden werd al in 2011 omgeschakeld naar een lijst die uitsluitend opgevraagd kan worden als er een ‘dwingende reden’ voor is. Een beweging van volledig openbaar (geen privacy) naar toegankelijk indien noodzakelijk?

Privacy is voorlopig nog wel even in het nieuws:

  • De grote IT-bedrijven slaan de handen ineen richting de Amerikaanse overheid.
  • ‘De NSA is erop uit om privacy op te heffen, zegt Greenwald’ volgens NU.nl vanmiddag. Greenwald is de journalist die de onthullingen van Edward Snowden naar buiten bracht.
  • CBP legt claim neer bij Google.
  • Snappet wordt door CBP op de vingers getikt.
  • Basispoort in de schijnwerper voor het verwerken van persoonsgegevens.
  • ….

Aan de andere kant is Facebook al behoorlijk ver met het afbreken van privacy en komt daar nog steeds mee weg. Want wie leest al die voorwaarden en zijn ze wel leesbaar? Wat betekent het ‘verwerken’ van uw gegevens eigenlijk? Kortom, het begrijpelijk maken van gebruikersvoorwaarden zou een mooi begin zijn. Want zeg nu zelf, het plaatsen van gegevens en foto’s van onze kinderen op Facebook doen we zonder dat we goed begrijpen wat Facebook daar mee doet. Bovendien doen we dit zonder toestemming en wat vinden onze kinderen daar later dan van? Nee, het omgaan met privacy behoeft eerst veel meer transparantie zodat iedereen goed begrijpt waar het over gaat en wat de consequenties zijn en daar dan bewust voor kan kiezen en daarom is privacy nog niet dood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *